Inspirace a rady jak
si užít mateřství



36. týden těhotenství

36. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V 36. týdnu těhotenství by se miminko mělo pomalu přetáčet do své finální polohy před porodem. Každý týden přibere na váze cca 200 g a tlačí už vám pěkně na močový měchýř, takže máte pocit, že byste se na WC mohla rovnou přestěhovat. Naše těhotenská kalkulačka vám odhalí, na jaké změny těla i vyšetření se v tomto týdnu připravit.

Vaše miminko v 36. týdnu těhotenství

V tomto týdnu by se miminko mělo pomalu přetáčet do své finální polohy před porodem. Je možné, že by svoji polohu ještě změnilo, ale není to pravděpodobné. Každý týden přibere na váze cca 200 g, váží přibližně 2500 - 2700g, ale může zde být velký rozdíl. Většina miminek je díky gravitaci v poloze hlavičkou dolů, připravena na vaginální porod. Pokud by tomu tak nebylo, pak vám jistě lékař vysvětlí, co to znamená.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako římský salát.

Plod v 36. týdnu těhotenství

Vy v 36. týdnu těhotenství

Kolem tohoto týdne vás čeká při vyšetření v těhotenské poradně odebrání vzorku infekce streptokokem. Vzorek se odebírá z pochvy tenkou tyčinkou a není to bolestivý výkon. Pokud vaše návštěva zrovna nespadá do tohoto týdne, nezoufejte, na odběr je čas až do týdne 38. Pokud by se prokázala infekce, pak by vám před porodem byla podána antibiotika a to z důvodu, aby se miminko nenakazilo při průchodu porodními cestami. Jakmile porodíte, léčba se většinou ukončuje. Cílem není vyléčit vás, ale ochránit miminko, aby mu nehrozila infekce.

Miminko často tlačí hlavičkou na močový měchýř a vás nutí navštěvovat toaletu téměř neustále. Vydržte i tuto nepříjemnost, miminko se vám brzy odmění. Před spaním tolik nepijte, vynahrazujte si pitný režim přes den.

Ve větších městech můžete být z ambulance svého ošetřujícího gynekolog předána do péče porodnice. I když to pro vás bude zatím neznámé prostředí, pak nezoufejte, naopak. Brzy se seznámíte s personálem a budete si i jistější kudy kam zamířit, kdyby vás porod zaskočil již v tuhle chvíli. Nabízí se také prohlídky porodnic, a pokud jste dosud nic takového neabsolvovala, můžete se zeptat přímo v porodnici, jak všechno probíhá.

Přečtěte si, k čemu slouží výtěr z pochvy k vyloučení infekce bakterií streptokokem skupiny B.

Inspirujte se dál…