Inspirace a rady jak
si užít mateřství



19. týden těhotenství

19. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V 19. týdnu se pomalu blížíte polovině těhotenství. Vaše miminko si na povrchu tělíčka vytváří ochrannou vrstvičku, která chrání jeho kůži. Ledviny začínají produkovat moč a stále více se také vyvíjí mozek a nervy. Přečtěte si, co dalšího se děje s vaším miminkem v bříšku a co to znamená pro vás.

Vaše miminko v 19. týdnu těhotenství

Vaše miminko měří cca 20 cm, celé jeho tělíčko se pokrývá mázkem, bílou, tukovou vrstvičkou, která je velice kluzká. Odborně se jí říká vernix. Tato tenká vrstva chrání kůži miminka před popraskáním a odloupáním. Pod mázkem se nachází vrstvička chloupků tzv. lanugo. Ledviny jsou natolik vyvinuté, že produkují moč, která se dostává do plodové vody. Miminko jí opět spolyká spolu s plodovou vodou, moč je ale sterilní, takže nepředstavuje problém infekce. Stále se zdokonaluje vnímání zvuků z okolí, miminko vnímá například hlasy rodičů nebo hudbu. Také mozkové funkce a nervové dráhy se nadále zlepšují.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako mango.

Plod v 19. týdnu těhotenství

Vy v 19. týdnu těhotenství

Blížíte se k polovině vašeho těhotenství. Jak probíhají těhotenské prohlídky už znáte, brzy vás bude čekat velké ultrazvukové vyšetření miminka. Je to pěkná podívaná i pro partnera, proto se dopředu zeptejte, zda bude moci být vyšetření přítomen.

Myslete na své dítě, dopřejte mu vydatnou a bohatou stravu, pohyb a dobrou náladu. Pocity štěstí, které zažíváte jistě prospívají i vašemu děťátku, proto si nepřipouštějte starosti a snažte se vyhýbat stresu, i když je to mnohdy extrémně náročné.

Inspirujte se dál…