Inspirace a rady jak
si užít mateřství



23. týden těhotenství

23. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V 23. týdnu těhotenství se vašemu děťátku svižným tempem rozvíjí plíce. Vašemu miminku se také zpevňuje kostra a proto potřebuje hodně vápníku, který si bere z vaší stravy. Podívejte se, jak vypadá vývoj vašeho děťátka v tomto týdnu.

Vaše miminko v 23. týdnu těhotenství

Vaše miminko měří cca 30 cm a má kolem půl kilogramu. V tomto týdnu se rychle rozvíjí plíce. Připravují se totiž na život mimo vaši dělohu a začínají produkovat látku, která je pro správnou funkci mimo vaše tělo nezbytná- surfaktant. Této látky potřebují plíce mnoho, aby dítko mohlo bez problémů dýchat.

Stejně tak rostou a vyvíjí se cévy v plicích miminka. Můžeme zaznamenat i první dýchací pohyby. Dosud však v plicích není vzduch, kyslík přijímá skrze placentu. I když vaše dítě vypadá na první pohled jako opravdové dítě, má stále velice tenkou, téměř průsvitnou kůži bez dostatečné tukové vrstvy. Jak bude postupně vaše miminko získávat tukové zásoby, bude se více a více podobat novorozenci.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako grapefruit.

Plod v 23. týdnu těhotenství

Vy v 23. týdnu těhotenství

Vy a vaše rostoucí miminko potřebujete dostatek vápníku pro silné a zdravé kosti a zuby. Vápník je rovněž nezbytný pro zdravé fungování vašeho svalového, oběhového a nervového aparátu. 

Pokud je vaše strava na vápník nedostatečná, odvápňují se vaše kosti ve prospěch miminka. Je tedy dobré dbát na dostatečný přísun potravou. Prospěšný je také krátkodobý pobyt na slunci, kdy je doporučeno vystavení slunečnímu záření předloktí a tváře na cca 15 minut.

Zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky jako mléko, sýry, jogurty, proto by se měly stát běžnou součástí vašeho každodenního jídelníčku. Používejte běžně mléčné výrobky i při vaření. Obohacujte saláty o sýr, do svačinek zařaďte jogurty. Vyhýbejte se odtučněným výrobkům, ty obsahují vysoký obsah fosfátů a škrobů, které nejsou pro dítě ani pro vás vhodné.

Vaše tělo se začíná pomaličku připravovat na porod. Vazy, které udržují dělohu, se povolují, bříško se více klene. Rozvolňují se také chrupavky mezi pánevními kostmi, aby se miminku udělal co největší prostor před porodem. Všechny tyto vjemy dohromady můžete pociťovat jako tahání nebo mírnou bolestivost v podbřišku vystřelující až do zad.

Inspirujte se dál…