Inspirace a rady jak
si užít mateřství



35. týden těhotenství

35. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V 35. týdnu se již vaše miminko připravuje na život mimo vašeho bříška, a to i tím, že se zvětšuje tuková vrstva pod jeho kůží. Lebka ještě není celá pevná, ale má dvě měkké plošky, fontanely, které se uzavírají až několik měsíců po porodu. Co se děťátku ještě vyvíjí a jak si zajistit kvalitní spánek i teď, když už se to začíná podobat luxusu, se dozvíte v naší těhotenské kalkulačce.

Vaše miminko v 35. týdnu těhotenství

Vy i vaše miminko se blížíte do finále. Miminko vyplňuje téměř celý prostor vaší dělohy. Množství plodové vody postupně mírně klesá. V jeho zažívacím traktu se objevuje zelená látka zvaná mekonium, smolka, která se někdy může vyloučit během porodu či těsně před ním. Pokud se tak nestane, bude to součást jedné z prvních stolic, které objevíte na plence. Součástí jsou odloupané nepotřebné buňky i část odpadních produktů. Mizí vrásky na kůži, kůže je krásně napnutá a to z důvodu dostatečné vrstvy tuku v podkoží. Lebka není celá pevná, ale má dvě měkké plošky, fontanely, které se uzavírají až několik měsíců po porodu. Pokračuje vývoj a zbrázdování mozku. Také funkce míchy se zlepšuje.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako žlutý cukrový meloun.

Plod v 35. týdnu těhotenství

Vy v 35. týdnu těhotenství

I když se miminka nemůžete dočkat, stále nespěchejte. Připravujte věci, které budete po porodu potřebovat, i když se pravděpodobně nyní cítíte unavená a těžká. Často se ke konci těhotenství vrací výkyvy nálad, plačtivost a podrážděnost.

Kvalitní spánek se může zdát nedosažitelným luxusem. Spěte v dobře větrané místnosti a zkuste se před spaním projít. Poslední jídlo jezte cca 3 hodiny před ulehnutím a snažte se myslet na něco hezkého. Lépe se budete cítit na levém boku. Pozice na zádech může být nepříjemná kvůli pálení žáhy nebo zhoršeného dýchání, stejně jako pozice na pravém boku.

Tip: přečtěte si jaký je rozdíl mezi poslíčky a kontrakcemi.

Inspirujte se dál…