Jak poznám, že rodím? Kdy vyrazit do porodnice? Projděte si odpovědi nejen na tyto otázky, abyste byla v klidu a připravená až přijde váš čas.

Nemůžete se už dočkat, až se vaše miminko narodí, ale zároveň nevíte, jak vlastně poznáte tu správnou chvíli, kdy máte odjet do porodnice? Absolvovala jste předporodní kurz a přečetla si o těhotenství mnoho knih a článků a přesto se v okamžiku začínajícího porodu cítíte naprosto zmatená?

Přečtěte si následující informace a hlavně poslouchejte svoje tělo, to vám dá ty správné signály, že se vaše miminko právě teď chystá na svět. Pokud si nejste jistá, zajeďte na kontrolu přímo do porodnice.

Jak správně načasovat odjezd do porodnice?

Každá žena je jedinečná a u každé probíhá porod jinak. Pokud si opravdu nejste jistá a zavoláte do vámi vybrané porodnice, většinou vám nabídnou, abyste přijela na kontrolu vašeho stavu, a pokud se nebude jednat o porod, propustí vás zase domů. Vyhodnotit situaci po telefonu a říci, že se o porod nejedná, to nedokáže ani ten nejlepší lékař nebo porodní asistentka.

Než se proto rozhodnete do porodnice vyrazit, měly by být vaše kontrakce:

  • pravidelné každých 10 minut,
  • měly by nabírat na intenzitě,
  • sama jste předtím zkusila teplou sprchu či vanu, abyste odlišila poslíčky, stahy předzvěstné.

Pokud vám odteče plodová voda, pak není třeba do porodnice volat, vždycky je nutné váš stav zkontrolovat, i když si nejste jistá, zda vám voda opravdu odtekla. Pokud jste začala intenzivně krvácet, pak také neváhejte a ihned do porodnice vyrazte.

Na co se vás lékař bude ptát?

V porodnici, nebo případně po telefonu, ale jak je uvedeno výše, není možné vyhodnotit situaci objektivně, bude porodní asistentku nebo lékaře zajímat vaše těhotenská průkazka, nezapomeňte ji tedy doma. I když je v ní spousta informací, je nezbytné vám položit několik základních otázek.

Pokud ji náhodou doma zapomenete, mějte připravené odpovědi na následující otázky:

  • Kdy je váš předpokládaný termínu porodu – je vyznačeno v těhotenské průkazce.
  • Zda čekáte své první dítě, nebo zda jste již rodila.
  • Jestli nemáte rizikové těhotenství, nebo jestli nečekáte více než jedno dítě.
  • Jak se celkově cítíte.
  • Jak dlouho už trvají kontrakce, zda jsou pravidelné, jaký je mezi nimi interval a jak dlouho jednotlivá kontrakce trvají
  • Zda vám už odtéká plodová voda a zda je čirá nebo je zabarvená.
  • Jestli nekrvácíte nebo nemáte nějaký vaginální výtok.
  • Kdy jste naposledy ucítila pohyby dítěte a jestli jsou stejně časté a stejně intenzivní jako obvykle.
  • Zda nemáte bolesti hlavy, poruchy vidění, silné bolesti hlavy, teplotu, průjem, nezvracíte.

Pokud máte pocit, že jsou kontrakce pravidelné, silnější, opakují se každých cca 10 minut, odtekla vám voda plodová, necítíte pohyby miminka nebo krvácíte, vydejte se přímo do porodnice, kde vás zkontrolují a poskytnou péči. Snažte se ke konci svého těhotenství nebývat často sama doma, pokud i tak nastane situace, že bude nutné do porodnice odjet, zavolejte si sanitu.

Kdy byste měla rovnou vyrazit do porodnice?

Pokud platí jedno z níže uvedených tvrzení, měla byste jet přímo do porodnice a nic nečekat:

  • Pokud jste ve 37. týdnu těhotenství a méně a objevily se u vás kontrakce.
  • Pokud jste už několik hodin necítila pohyby dítěte, necítíte je ani po hodině ležení v poloze na levém boku.
  • Pokud vám odtéká plodová voda. Použijte porodnickou vložku a do porodnice jeďte s vložkou, z té lékař nebo porodní asistentka určí, zda se opravdu jedná o vodu plodovou.
  • Pokud máte pravidelné kontrakce po cca 10 minutách déle než 1 - 2 hodiny, nebo pokud máte kontrakce ještě častější.
  • Pokud krvácíte.
  • Pokud je vám špatně, máte teplotu, bolí vás hlava, máte poruchy zraku, zvracíte, máte silné bolesti celého břicha nebo máte jakékoliv jiné obtíže.
  • Pokud jsou kontrakce tak silné, že je už nedokážete zvládnout. Pokud cítíte velký tlak na konečník, který vás nutí tlačit, jeďte do porodnice i v případě, že jsou intervaly mezi kontrakcemi delší než 10 minut nebo nejsou pravidelné.

Mohlo by jít o falešný poplach?

Je možné, že ještě než se dostaví opravdové kontrakce, jsou poslíčci, předzvěstné stahy, tak silné, že se vám může zdát, že se děťátko chystá už na svět. Poslíčci jsou ale zcela nepravidelné stahy děložní svaloviny, které trvají krátce, mají stále stejnou intenzitu a zase odezní, připravují vaše tělo na porod. Dopřejte si teplou sprchu nebo vanu, zkuste se prospat, většinou bolesti ustanou.

Před odjezdem do porodnice si ještě naposledy zkontrolujte svou tašku do porodnice. Nezapomeňte si osobní doklady, těhotenskou průkazku, mobilní telefon.

A co s sebou do porodnice?

Projděte si náš článek Co si mám vzít s sebou do porodnice a v případě dalších otázek se na nás neváhejte obrátit - k dispozici máte náš tým odbornic na live chatu.