Inspirace a rady jak
si užít mateřství



37. týden těhotenství

37. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Od dokončeného 37. týdne se považuje miminko za donošené a tedy připravené na porod. Můžete již pociťovat bolesti v podbřišku, tvrdnutí břicha, poslíčky nebo první kontrakce. Čím se nenechat v tomto týdnu zaskočit, vám odhalí těhotenská kalkulačka.

Vaše miminko v 37. týdnu těhotenství

Od dokončeného 37. týdne se považuje miminko za donošené. Kdyby se tedy teď narodilo, nejspíše nebude vyžadovat žádnou zvláštní péči. Samozřejmě záleží na aktuálním stavu po porodu. V tomto týdnu také můžete rodit ve všech porodnicích v naší republice, i těch menších. Většinou má váhu cca 2800 - 3000 g a měří cca 49 cm.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako mangold.

Plod v 37. týdnu těhotenství

Vy v 37. týdnu těhotenství

Začínáte se těšit a možná i trošku obávat blížícího se porodu. Vaše tělo se chystá už delší dobu, teď ale začne větší intenzitou. Tím jak miminko pomaličku klesá do pánve, můžete pociťovat tahání v oblasti třísel. Děloha vám bude tvrdnout častěji a častěji, i když stále nepravidelně a většinou ne příliš bolestivě. Můžete pocítit píchání v oblasti stydké spony, rozvolňují se chrupavčitá spojení, aby umožnila co největší prostor pro vaše miminko.

Stále nic nebrání tomu, abyste pravidelně chodila na procházky a zahrnula je do svých každodenních aktivit.

Není vyloučené, že budete již v tomto týdnu těhotenství opravdu rodit. Samotné kontrakce vedoucí k porodu nepřehlédnete, ale kdybyste si přeci jen nebyla jistá, pak i s poslíčky jeďte do porodnice. Je lepší jet zbytečně než vůbec. Pokud bude všechno v pořádku, pak vás pustí domů.

Měla byste mít již sbalené věci do porodnice, připravené a pokud jste ještě nestihli mluvit s partnerem o jeho přítomnosti u porodu, pak je nejvyšší čas. Proberte v klidu pro a proti a nakonec se vzájemně dohodněte. Nátlak jednoho nebo druhého nebývá nejlepším řešením.

V některých porodnicích se již natáčí kardiotokogram - CTG, což určuje, jak se miminku před porodem daří sledováním jeho srdeční frekvence.

Inspirujte se dál…