Inspirace a rady jak
si užít mateřství



17. týden těhotenství

17. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Pokud jste těhotná alespoň podruhé, v 17. týdnu těhotenství už můžete cítit pohyby vašeho miminka. Pokud pohyby ještě necítíte, není důvod k panice. Nyní je vhodná doba oznámit v práci, že jste těhotná.

Vaše miminko v 17. týdnu těhotenství

Vaše miminko teď měří cca 17 cm a váží něco kolem 200-250 gramů. Pokud je to vaše druhé a další miminko, pak můžete již pociťovat první záchvěvy pohybů. Začíná se ukládat hnědý tuk do podkožní vrstvy kůže miminka, který postupně vytvoří tepelnou izolaci a napne kůži, zvláště po porodu, kdy dochází k přechodu z teplého prostředí dělohy maminky se bude každá tuková buňka miminku hodit.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako cibule.

Plod v 17. týdnu těhotenství

Vy v 17. týdnu těhotenství

Postupně přibýváte na váze, tuk se vám začíná ukládat na bocích, zadečku a na bříšku. Nebojte se a nestyďte své těhotenství ukazovat na veřejnosti - dávejte najevo své štěstí.

Pokud jste tak do dnešní doby neudělala, měla byste informovat svého zaměstnavatele, že jste těhotná, abyste mu poskytla dostatek času získat náhradu na vaši pracovní pozici.

Mohou vás potrápit zažívací potíže. Maminky často trpí zácpou. Pomáhá dostatečný pitný režim, nejlépe neperlivé vody, a strava s vysokým obsahem vlákniny. Pokud užíváte preparáty železa na doporučení svého lékaře, pak může být problém se zácpou výraznější. Zařaďte do svého jídelníčku hodně ovoce a zeleniny.

Ke snídani je dobré jíst mléčné výrobky nebo ovesné vločky, pokud si neodpustíte pečivo, pak se vyhýbejte bílému tukovému a nahraďte jej raději celozrnnými druhy. Stejně tak jako přílohy jsou vynikající brambory, rýže a celozrnné těstoviny. Stále platí důležité pravidlo o pitném režimu a to během celého dne.

Miminko začíná pomalu vnímat okolní podněty, proto si užívejte své těhotenství i doteky zvětšujícího se bříška. Zkuste třeba i milým slovem promluvit k nenarozenému miminku.

 

Inspirujte se dál…