Inspirace a rady jak
si užít mateřství



18. týden těhotenství

18. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Dostatek pohybu a zdravá strava je během těhotenství základ. Miminko pomalu získává sílu při pohybu končetin a začíná vnímat zvuky z vnějšího prostředí. Podívejte se, jaké aktivity jsou pro vás vhodné a co se děje s vaším miminkem v 18. týdnu těhotenství.

Vaše miminko v 18. týdnu těhotenství

Vaše miminko teď rychle roste, měří přibližně 18 cm, ale pořád ještě váží mnohem méně než 500 g. Pokud jste dosud pohyby miminka necítila, a není to vaše první děťátko, pak vyčkejte, jistě se brzy objeví.

V tomto týdnu probíhá výrazná osifikace kostí, to znamená, že jsou stále tvrdší a tvrdší, tím získává dítko větší sílu při pohybech končetin. Pokud by ale nemělo dostatečný přísun vápníku, pak by si ho potřebovalo získat z vašich kostí, pozor tedy na to.

Postupně se zdokonaluje možnost vnímat zvuky z vnějšího prostředí, ale také z vašeho těla. Miminko tedy slyší tlukot vašeho srdce, proudící krev v pupečníku, i práci vašich střev a žaludku. Hlasitými nenadálými zvuky se může vylekat. Tím, že dítě pravidelně polyká udržuje přiměřené množství plodové vody.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako paprika.

Plod v 18. týdnu těhotenství

Vy v 18. týdnu těhotenství

Nezapomínejte na dostatečnou fyzickou aktivitu. Pokud nejste sportovní typ, do velkých výkonů se nenuťte. Výborné místo v těhotenství mají procházky, rychlejší chůze a plavání. Můžete se také poohlédnout po kurzech cvičení pro těhotné maminky. Je dobré se svěřit do rukou profesionálů a chodit do speciálních kurzů, které počítají s tím, že nosíte ve svém těle další živý organismus.

Stále platí doporučení ohledně správné výživy. Užíváte-li i nadále vitaminové doplňky, pak by měly být striktně určeny pro druhý trimestr těhotenství. Pokud si nejste jistá, pak se poraďte se svým lékařem.

Inspirujte se dál…