Inspirace a rady jak
si užít mateřství



13. týden těhotenství

13. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Ve 13. týdnu už může ultrazvuk odhalit pohlaví vašeho dítěte. Vaše miminko se v těchto dnech také začíná víc pohybovat, co už brzy ucítíte doslova na vlastní kůži. Zjistěte více o tom, co se právě teď odehrává ve vašem bříšku.

Vaše miminko v 13. týdnu těhotenství

Váš plod začíná rychle růst; měří kolem 80 mm a váží úžasných 23 gramů. Je už hodně aktivní, neustále se protahuje, kope kolem sebe, krčí a natahuje končetiny a otáčí se. Nato, abyste ho cítila, je ještě pořád příliš malé.

Začínají pomalu pracovat ledviny, které jsou patrné i při ultrazvukovém vyšetření. Stejně tak je viditelný i drobný žaludek. Někdy je možné i z polohy genitálního hrbolku již určit pohlaví dítěte, ale může to být krajně obtížně, protože plod je velice aktivní.

Pokud jste absolvovala odběry krve v rámci screeningu vrozených vývojových vad, pak by mělo kolem 13. týdne následovat ultrazvukové vyšetření. V rámci tohoto vyšetření se miminko přesně změří od hlavičky k zadečku, zkontrolují se končetiny a základní orgánové soustavy a také projasnění v oblasti šíje. Všechny hodnoty se zaznamenají do protokolu, který určí, zda plodu nehrozí zvýšené riziko vrozené vady. Podrobněji vám vše vysvětlí váš lékař. Je to také dobrý čas pro první ultrazvukový obrázek.

Je také možné, že se změní vaše předpokládané datum porodu. Protože ne každá žena má zcela pravidelný menstruační cyklus, je mnohem přesnější určit termín porodu z měření plodu v prvním trimestru dle ultrazvuku. Dále by se termín porodu měnit neměl, nejpozději v prvním trimestru.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako lusk hrášku.

Plod v 13. týdnu těhotenství

Vy v 13. týdnu těhotenství

Rozhodně byste se po celé těhotenství měla vyvarovat pití alkoholu a kouření. Ani jedna z věcí není pro vaše dítě bezpečná a zcela jistě ho může ovlivnit nejen během těhotenství, ale i jeho stav po porodu a v průběhu celého života. 

Alkohol může ovlivnit správný vývoj mozku i toho, jak bude vypadat obličej miminka. Kouření zhoršuje přístup živin placentou k dítěti, miminko nedostatečně roste a v děloze se mu příliš nemusí dařit. Látky, které se uvolňují do vaší krve, přechází skrze placentu k dítěti a není možné tomu nijak zabránit. Vždy proto uvažujte nad tím, co byste svému dítku dopřála a od čeho byste ho raději uchránila.

Na druhou stranu není potřeba se vyhýbat pohybovým aktivitám, pokud ve vašem těhotenství všechno probíhá tak jak má a lékař nedoporučil jinak.

Vaše miminko je dobře chráněno děložní stěnou, plodovými obaly a plodovou vodou. Cvičení navíc povzbudí váš krevní oběh i fyzickou kondici a vy se budete cítit lépe. Soustřeďte se na správné držení těla – narovnejte záda, vytáhněte se v šíji a zvedejte hlavu, nepropínejte kolena a našlapujte na celé chodidlo. Vždy poslouchejte potřeby svého těla, které se mění. Nejste nemocná, ale jste v jiném stavu, proto nečekejte, že si tělo se vším poradí stejně jako před těhotenstvím.

Inspirujte se dál…