Inspirace a rady jak
si užít mateřství



14. týden těhotenství

14. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Ve 14. týdnu už je nejrizikovější část těhotenství za vámi a jak děťátko roste, vaše bříško se pomalu začne zakulacovat. Gratulujeme, můžete se začít chlubit okolí! Podívejte se nyní do těhotenské kalkulačky, jak velký je váš plod, jak vypadá a co byste měla pomalu začít zařizovat.

Vaše miminko v 14. týdnu těhotenství

Vaše miminko má teď přibližně 80-90 mm na délku a váží kolem 28 gramů. Končí období prvního trimestru, nejrizikovějšího období pro plod. Velkou změnou prochází reprodukční systém, pokud čekáte chlapečka, vyvíjí se prostata, pokud holčičku, pak její vaječníky cestují pomalu do pánve, to však není možné při vyšetření pozorovat. Na konci 14. týdne je také plně vyvinuté patro miminka, což je důležité pro kontrolu rozštěpových vad.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako citron.

Plod v 14. týdnu těhotenství

Vy v 14. týdnu těhotenství

Právě ukončujete první a vstupujete do druhého trimestru, dalo by se říci, nejhezčího období těhotenství. Začínají se vytrácet těhotenské neduhy, jako je ranní nevolnost, zmenšuje se pocit úzkosti a začínáte se cítit mnohem lépe. Přibývá energie a únava ustupuje do pozadí. Tím, že končí období pro plod nejrizikovější, je nejlepší čas se s těhotenstvím pochlubit. Všichni ve vašem okolí budou mít z radostné zprávy jistě radost. Čeká vás období plné radosti a zvětšování.

Tip: Inspirujte se maminkou Hankou, která se s vámi podělila o to, jak originálně oznámit přírůstek do rodiny rodině a přátelům.

Je také dobré informovat vašeho zaměstnavatele, že jste v jiném stavu, aby byl schopen zajistit náhradu na vaši pracovní pozici.

Pokud žijete ve velkém městě, měla byste již mít potvrzenou registraci k porodu. Kontaktujte porodnici, ve které byste si přála přivést na svět své dítě, a zeptejte se na podmínky nebo nutnost registrovat se.

Tip: Podívejte se na video, co vás čeká ve 2. trimestru těhotenství.

Inspirujte se dál…