Inspirace a rady jak
si užít mateřství



20. týden těhotenství

20. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Jste v polovině svého těhotenství a pokud prožíváte své druhé těhotenství, možná poznáváte první pohyby miminka. Pokud ne, mějte trpělivost. Vývoj svého miminka můžete sledovat týden po týdnu v naší těhotenské kalkulačce.

Vaše miminko v 20. týdnu těhotenství

Miminko už měří cca 25 cm a váží kolem 300-400 gramů. Pod vrstvou mázku, která má ochrannou funkci, se vytváří další vrstvy kůže. Rostou vlasy, chloupky, nehtíky i obočí. Nacházíte se v polovině těhotenství a i maminky, co jsou poprvé těhotné, by pomalu měly začít cítit pohyby miminka. Nepanikařte však, pokud tomu tak není, možná zatím jen nevíte, že to, co cítíte, jsou pohyby miminka. Dejte mu čas zesílit, aby se mohlo pořádně projevit.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako granátové jablíčko.

Plod v 20. týdnu těhotenství

Vy v 20. týdnu těhotenství

Mezi 20. – 22. týdnem probíhá velké ultrazvukové vyšetření vašeho miminka. Kontroluje se zda jsou správně vyvinuty všechny orgánové soustavy a celková tělesná stavba. Také se provádí měření hlavičky, bříška a stehenní kosti, tím se určí přibližná váha miminka. Někdy je nutné maminku poslat na specializovanější ultrazvuk, například srdíčka. V těchto týdnech je správná kontrola velice důležitá.

Můžete si říct i o další ultrazvukový obrázek, nejspíš je to naposledy, kdy je miminko v děloze dobře viditelné, protože bude mít stále méně a méně místa.

Pokud jste zatím neznala pohlaví vašeho děťátka, pak by i toto vyšetření mělo jeho tajemství prozradit. Jestli si přejete zachovat překvapení, není to problém, jen to dopředu sdělte svému vyšetřujícímu lékaři.

Inspirujte se dál…