Inspirace a rady jak
si užít mateřství



24. týden těhotenství

24. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Ve 2. trimestru se běžně objevují výtoky z pochvy a špinění. Ve 24. týdnu se provádí testy na těhotenskou cukrovku. Stěžejní pro správný vývoj dítěte je stále pestrá strava a dostatek pohybu. Přečtěte si více o správném vývoji vašeho děťátka.

Vaše miminko v 24. týdnu těhotenství

Vaše miminko teď měří kolem 35 cm a váží přibližně 700 gramů. Začíná vnímat a uvědomovat si vlastní pozici ve vaší děloze, má vyvinuté ustrojí pro rovnováhu a vnímání polohy, které je uloženo ve vnitřním uchu.

Pokud se vaše dítě narodí již v tomto týdnu, je nutné mu zajistit dostatečnou poporodní péči v nemocnici, která je pro takto předčasně narozené děti dostatečně vybavena, v perinatologickém centru. Dítě stále nemá dostatek surfaktantu, aby bylo schopno samostatně dýchat a nepotřebovalo podporu dýchání, bez zásob podkožního tuku není schopno udržet tělesnou teplotu a snadno se prochladí. Pokud vám tedy hrozí předčasný porod, uposlechněte rad svého lékaře, udržujte doporučený režim, případně vydržte pobyt v nemocnici - děláte to pro své dítě. Každý den, kdy vaše dítko roste uvnitř vaší dělohy, je pro něj přínosem.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako kukuřice.

Plod v 24. týdnu těhotenství

Vy v 24. týdnu těhotenství

Stejně jako v průběhu celého druhého trimestru můžete trpět na nepříjemný výtok z pochvy. Pokud zapáchá, svědí, pálí nebo má nažloutlou barvu, měla byste navštívit svého lékaře. Způsoby léčby v těhotenství jsou omezené, ale je dobré každý vaginální zánět zaléčit, aby se předešlo komplikacím při hojení porodního poranění.

Stále platí doporučení pestrosti stravy a dostatku pohybu. Pravidelná tělesná aktivita je obtížnější z důvodu většího váhového přírůstku i zvětšujícího se bříška, procházky ale stále velice dobře zvládnete, a výlety vám jistě udělají radost, i zlepší vaši náladu.

Od tohoto týdne se provádí testy na těhotenskou cukrovku. Je možné je podstoupit do 28. týdne.
Pokud by se cukrovka u vás prokázala, pak vám lékař vysvětlí další postup. Většinou se dá zvládnout speciálním dietním opatřením. Riziko není jen pro váš zdravotní stav v těhotenství a budoucnu, ale hlavně pro dítě.

Inspirujte se dál…