Inspirace a rady jak
si užít mateřství



32. týden těhotenství

32. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Od 32. týdne jste oprávněna nastoupit na mateřskou dovolenou. Také se utlumují pohyby miminka, jak se mu zmenšuje prostor v bříšku. Přečtěte si tipy, jak miminko šetrně rozhýbat, abyste se ujistila, že je vše pořádku. Více o 32. týdnu těhotenství se dozvíte v těhotenské kalkulačce.

Vaše miminko v 32. týdnu těhotenství

Vaše miminko měří cca 43-44 cm a váží cca 1700-1800 gramů. Lanugo, ochranná vrstvička drobných chloupků, která pokrývala kůži vašeho miminka, postupně začíná padat. Dítě do porodu ztratí téměř všechno z této tenké vrstvy. Někdy přetrvává v oblastech jako jsou ramena nebo záda.

Protože má miminko stále méně a méně místa, může se zdát, že se méně pohybuje. Pohyby dítěte jsou známkou toho, že je všechno v pořádku, může se tedy stát, že si budete chtít ověřit, že se opravdu hýbe, zvláště, když bude v delší fázi útlumu. Při ulehnutí na levý bok se miminku dostane dostatek prostoru proto, aby se mohlo rozhýbat a vám se nebude dělat špatně, protože se nebude utlačovat dolní dutá žíla jako na boku pravém. Pokud by se vaše miminko narodilo, pak většina dětí v tuto chvíli přežívá bez životu ohrožujících komplikací.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako hlávka kapusty.

Plod v 32. týdnu těhotenství

 

Vy v 32. týdnu těhotenství

Jste osm týdnů před termínem porodu, od tohoto týdne můžete nastoupit na mateřskou dovolenou. Ta trvá 28 týdnů a musíte ji nastoupit nejpozději do šesti týdnů před porodem. Poté přestupujete na dovolenou rodičovskou. Žádost o peněžitou pomoc v mateřství, tiskopis, který je pro uznání mateřské dovolené potřebný, vám vyplní ošetřující lékař a vy ho odevzdáte v zaměstnání.

Měla byste za sebou mít ultrazvukové vyšetření miminka s odhadem jeho hmotnosti, těhotenské odběry a to vše zaznamenané v těhotenské průkazce. To je doklad o vašem těhotenství, proto ji noste pořád u sebe.

Pokud řídíte, měla byste omezit pohyb za volantem. Je možné zakoupit speciální pásy pro těhotné ženy, ale riziko u řízení je i z možného zranění volantem. Pokud cestujete delší dobu, zařaďte pravidelné přestávky, hýbejte nohama a dodržujte pitný režim.

Cestování letadlem ve 3. trimestru již mnoho leteckých společností neumožňuje.

Inspirujte se dál…