Inspirace a rady jak
si užít mateřství



22. týden těhotenství

22. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Vaše bříško se rychle zvětšuje a může se stát, že vám po těhotenství zůstanou nepříjemné pajízévky, neboli strie. Těm se však dá účinně přecházet. Zvětšující se děloha může způsobit častější nucení na močení. Podívejte se, co všechno se děje s vaším tělem ve 22. týdnu těhotenství.

Vaše miminko v 22. týdnu těhotenství

Vaše miminko stále roste, měří zhruba 28 cm, váží již asi 500 gramů. Je těžší a těžší určit jeho délku, protože začíná mít skrčené končetiny. Jeho sluch a vnímání se každým dnem zlepšují, na jazyku se mu formují chuťové pohárky, stejně tak dokáže pocítit dotyk. Začíná s touto dovedností experimentovat, takže se dotýká svého vlastního obličeje a dalších částí svého těla.

Dále se rozvíjí rozmnožovací ústrojí. Pokud čekáte chlapce, pak jeho varlátka sestupují pomalou cestu dolů z břišní dutiny postupně až do šourku, pokud očekáváte dívku, pak se jí tvoří všechna vajíčka, která bude potřebovat a mít k dispozici v průběhu dalšího života.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako papája.

Plod v 22. týdnu těhotenství

Vy v 22. týdnu těhotenství

Zvětšující se děloha může způsobit častější nucení na močení. Dosahuje zhruba k pupíku a občas můžete pocítit i její ztuhnutí, které by rozhodně nemělo být pravidelné nebo bolestivé. Časté a pravidelné stahy dělohy vždy konzultujte s lékařem. V případě, že vám doporučí užívat léky na zklidnění děložní svaloviny- magnezium, pak ho užívejte, aby vám nehrozil předčasný porod.

Na bříšku, zadečku, bocích a prsech se mohou objevit tzv. pajizévky (strie), které jsou způsobené hormonálními změnami. Někdy přispěje i rychlé nabírání na váze. Doporučujeme pravidelné promazávání těchto partií a rozumné nabírání váhy.

Společně se striemi se mohou objevit i první otoky. Možná budete muset sundat prstýnky a volit volnou obuv. Otoky vždy hlaste při pravidelných kontrolách u lékaře, většinou nejsou nebezpečné, ale spíše nepříjemné.

Inspirujte se dál…