Inspirace a rady jak
si užít mateřství



12. týden těhotenství

12. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Na konci 12. týdne těhotenství začínáte miminko vyživovat skrze placentu.Těhotenská kalkulačka vám mimo jiné poradí, jak upravit svůj jídelníček a jakým potravinám se vyhnout, aby skrze vás miminko dostávalo to nejlepší.

Vaše miminko v 12. týdnu těhotenství

Váš plod měří zhruba 55mm a váží 13-15 g. V tomto období dochází nadále k prohloubení pohybové aktivity, plod si může cucat palec, je mnohem čilejší, což bývá znát i při vyšetření. Obličej vašeho miminka se začíná podobat tomu lidskému. Na prstíčkách se objevují nehtíky.

Na konci 12. týdne přebírá hormonální produkci estrogenů a progesteronů placenta, tím zaniká na vaječníku žluté tělísko a mění se ve vazivo. Placenta se stává vaším společným orgánem k výměně látek mezi vámi a vaším miminkem. Skrze pupečníkovou žílu se k miminku dostávají potřebné živiny, minerály a další nezbytné látky, bohužel ale i ty škodlivé. Pokud kouříte, nebo pijete alkohol, společně s vaší krví se většina složek dostává tímto způsobem i k miminku. Zpět od miminka do placenty putují dvě tepny, které jsou k výměně látek také nezbytné. V tomto stadiu těhotenství je již možné se vyjádřit k tomu, kde se placenta ve vaší děloze nachází, na to jestli bude v době porodu nízko či vysoko, je zatím příliš brzy.

Někdy se uvádí, že tímto týdnem končí první trimestr. Vzhledem k vyšetření vrozených vývojových vad v prvním trimestru až do stadia stáří plodu 13+6 se považuje konec prvního trimestru 14. týden.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako limetka.

Plod v 12. týdnu těhotenství

Vy v 12. týdnu těhotenství

Nastává období, kdy odeznívají těhotenské nevolnosti, proto by zdravá strava měla být také o tom, čeho se případně v těhotenství vyvarovat. Důvody jsou hlavně možný přenos infekce přes placentu k vašemu děťátku.

Snažte se vyvarovat následujících potravin:

  • vejce na hniličko nebo vejce syrová, včetně potravin, které se z nich vyrábějí (např. domácí krémy, zmrzliny, majonézy, některé pomazánky a saláty, tedy všechny potraviny, které obsahují syrová vejce)
  • nedovařené nebo syrové maso, ryby a kuřata
  • syrové maso či ryby v jídlech jako je sushi, tatarský biftek nebo uzený losos
  • tepelně neupravené a nepasterizované mléko, sýry a jogurty, měkké sýry typu brie, camembert, niva (běžné tvrdé sýry a tvarohy jsou v pořádku, pokud jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka – zkontrolujte si etiketu!)
  • paštiky a játra– obsahují velké množství vitaminu A, který může vašemu miminku uškodit
  • ryby jako mečoun, žralok a tuňák mohou obsahovat vysoký obsah rtuti, která je škodlivá pro rozvíjející se nervový systém

Inspirujte se dál…