Inspirace a rady jak
si užít mateřství



9. týden těhotenství

9. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V 9. týdnu těhotenství už má vaše miminko vytvořeny všechny orgány, i když měří zatím pouze něco více než 2 centimetry.

Vaše miminko v 9. týdnu těhotenství

Devátým týdnem začíná období fetální. Je ukončeno období embryonální, jsou vytvořeny všechny důležité orgány a nadále je potřeba dát tkáním dostatek času k jejich vyzrávání. Váš plod je cca 22 mm velký, objevuje se “škytání”, pravidelné rytmické pohybové záškuby. Můžeme také pozorovat škubavé pohyby končetin i hlavičky. Trávicí systém má vytvořenou svoji slinivku, žlučník, střeva i konečník. Jsou založeny vnitřní pohlavní orgány a začínají se rozvíjet, zevně ale není patrné, zda se bude jednat o holčičku či chlapečka.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako kulička hroznového vína.

Plod v 9. týdnu těhotenství

Vy v 9. týdnu těhotenství

Pokud jste dosud nevnímala žádnou změnu, pak na sobě nyní začínáte pociťovat, jak moc vaše tělo pomáhá růstu nového života, a jak moc se podílí na vývoji vašeho miminka. Prsy jsou plnější, citlivější, můžete postřehnout zvýšený poševní výtok. Často se také přidává únava a nedostatek energie. Hodně odpočívejte, pokud je to možné, choďte brzy spát, a zařaďte do svého denního programu pravidelnou pohybovou aktivitu minimálně ve formě procházek.

V tomto období také mohou probíhat první vstupní krevní odběry v rámci péče u vašeho gynekologa. Ty zahrnují vaši krevní skupinu, protilátky, testy proti infekčním chorobám (HIV, žloutenka typu B, syphilis), dále krevní obraz a odběr moči. Výsledky se zaznamenávají do těhotenské průkazky.

Pokud byste do tohoto období špinila, nebo dokonce krvácela, neváhejte kontaktovat svého lékaře.

Inspirujte se dál…