Inspirace a rady jak
si užít mateřství



31. týden těhotenství

31. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V 31. týdnu těhotenství se děťátku dál vyvíjí pohlavní orgány, vám už se začíná v prsech tvořit mateřské mléko. Podívejte se, co se děje ve vašem bříšku v tomto týdnu, zjistěte, co by teď obnášel předčasný porod nebo si přečtěte, jak je miminko veliké a jakou zaujímá polohu.

Vaše miminko v 31. týdnu těhotenství

Vaše miminko je teď asi 43 cm velké, v této fázi má kolem jednoho a půl kilogramu. Pokračuje vývoj reprodukčního systému, varlátka sestupují až do šourku u chlapců, pokud čekáte holčičku, pak se zvětšuje klitoris, i když stydké pysky jsou stále malé a nepřekrývají ho. Plíce miminka jsou lépe vyvinuty, ale stále ne plně, nedokáží prozatím sami vyrobit tolik surfaktantu, aby to bylo dostatečné k samostatnému dýchání mimo vaši dělohu. Pokud by se miminko narodilo, pak by ještě pořád vyžadovalo péči ve specializovaném centru pro předčasně narozené děti na jednotce intenzivní péče. Mozek nadále pokračuje svoji složitou cestu vývoje a je mnohem lépe odolný vůči případnému krvácení.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako kokosový ořech.

Plod v 31. týdnu těhotenství

Vy v 31. týdnu těhotenství

Vesele přibíráte na váze, zvětšují se vám prsy, a to nejen z důvodu vyššího krevního průtoku a ukládáním tuku, ale hlavně zvětšením mléčných žláz. Je dobré si pořídit vhodnou podprsenku, která vás nebude tlačit a bude vám příjemná. Od začátku těhotenství váš mozek produkuje hormon prolaktin, který je později zodpovědný za produkci mateřského mléka ve vašich prsech. Pomalu se začíná tvořit kolostrum, mlezivo, což je forma mateřského mléka vhodná pro čerstvě narozeného novorozence. Prsy byste neměla nijak traumatizovat, nebo se pokoušet z nich kolostrum vymačkat. Může se stát, že samo v kapkách vyteče, není to nic neobvyklého. I v případě toho, že neuvidíte ani kapku kolostra před porodem, není to známka toho, že nebudete schopná své miminko správně kojit.

Inspirujte se dál…