Inspirace a rady jak
si užít mateřství



21. týden těhotenství

21. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V tomto týdnu je vhodné začít komunikovat s vaším bříškem. Děťátko vás už slyší, když mluvíte a zpíváte. Správný těhotenský jídelníček je pak mimořádně důležitý pro vývoj vašeho děťátka. Určitě neopomíjejte potraviny s nenasycenými mastnými kyselinami. Přečtěte si, jak by měl správné složení těhotenské stravy a jak se vyvíjí vaše děťátko.

Vaše miminko v 21. týdnu těhotenství

Vaše miminko měří kolem 26 cm na délku a váží přibližně 400-500 gramů. Slyší vás, když mluvíte a zpíváte – teď nastal ten správný okamžik začít si s ním povídat, tedy pokud jste tak doposud neučinila.

V tomto týdnu miminko vstřebává malé množství cukrů z plodové vody, kterou spolyká. Trávicí systém je natolik vyvinutý, že to již dokáže. Výživu dítěte ale stále zajišťuje placenta a živiny, které dostává od vás, proto byste se měla zamýšlet nad tím, co jíte, a do jídelníčku přidat potraviny bohaté na nezbytné mastné kyseliny.

V kostní dřeni také začíná probíhat tvorba krevních buněk, společně s játry a slezinou, které byly za tvorbu doteď zodpovědné.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako mrkev.

Plod v 21. týdnu těhotenství

Vy v 21. týdnu těhotenství

To, že ne všechny tuky jsou stejné a ne všechny škodlivé jistě víte. Měla byste zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na esenciální, nezbytné, nenasycené mastné kyseliny, které podporují dobrý a správný vývoj mozku vašeho miminka.

Jsou obsaženy například ve lněných a konopných semínkách, stejně jako v tučných rybách.

Inspirujte se dál…