Inspirace a rady jak
si užít mateřství



26. týden těhotenství

26. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Vaše miminko má sice ještě zavřená víčka, ale jeho oči už jsou plně vyvinuty. Miminko se svou váhou pomalu blíží 1 kilogramu. Pestrá strava, pitný režim a pravidelný pohyb jsou pro správný vývoj dítěte nejdůležitější. V tomto období vás také čeká test na těhotenskou cukrovku. Podívejte se, jak vypadá těhotenství ve 26. týdnu.

Vaše miminko v 26. týdnu těhotenství

Miminko stále roste rychlým tempem, váží cca 0,6 až 0,9 kilogramů a měří zhruba 37 cm. Řasy a obočí jsou dobře vyvinuté a také vlásků přibývá. Kůže miminka je stále vrásčitá a červená, ale to se změní ukládáním podkožního tuku. Všechny části očí jsou dobře vyvinuté, ale prozatím nechává oči miminko ještě zhruba dva týdny uzavřené.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako hlávka zelí.

Plod v 26. týdnu těhotenství

Vy v 26. týdnu těhotenství

Během tohoto týdne se často testují maminky na těhotenskou cukrovku. Testy je možné podstoupit od 24. týdne a další cca 2 týdny. Vyšetření cukru ve vaší krvi je důležité nejen pro vás samotnou, ale hlavně pro miminko. Pokud by vaše tělo nedokázalo cukr správně zpracovat, pak by bylo ohroženo miminko zvláště po porodu, kdy se jeho příjem od maminky znenadání ukončí a dítě si samo s touto situací nedokáže správně poradit. Hladiny cukru v jeho krvi jsou potom příliš nízké a je někdy nutné potřebnou výživu uměle dodat v podobě dokrmu či infuze. Pokud by se těhotenská cukrovka odhalila, většinou následuje speciální doporučení ohledně stravy, málokdy nastupují na řadu léky či nutnost užívat inzulin.

Těhotenské cukrovce se můžete snažit předejít správnou životosprávou s dostatečným pohybovým režimem. Být v kondici se vyplatí nejen během těhotenství, ale i během porodu. Nejprospěšnější je každodenní pravidelná zátěž v podobě chůze. Přidejte i občasné plavání, které nezatíží vaše klouby nebo si zvolte speciální kurzy se cvičením pro těhotné.

Nezapomínejte během cvičení na dostatečný pitný režim a fakt, že jste těhotná, neočekávejte stejné výkony jako před těhotenstvím, radujte se z každého pohybu a mějte dobrou náladu. Pokud byste si nebyla jistá, co je vhodné a co méně, nezapomeňte konzultovat vaše pohybové aktivity se svým lékařem.

Nepřepínejte své síly a poslouchejte své tělo, ono si samo řekne, co zvládne a kdy je vhodný odpočinek.

Inspirujte se dál…