Inspirace a rady jak
si užít mateřství



29. týden těhotenství

29. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Se začátkem 3. trimestru je zcela normální, že vám těhotenství připadá čím dál tím více nepohodlné. Otoky nohy, bolesti zad, hemoroidy a pálení žáhy jsou běžnými společníky.

Vaše miminko v 29. týdnu těhotenství

Jste na začátku svého posledního trimestru těhotenství, miminko roste bleskovým tempem, měří cca 40 cm a váží asi 1200 gramů. Vaše těhotenství se může zdát stále méně a méně pohodlné, pokud se tak ještě nestalo. Rychle se zvětšující děloha s rostoucím dítětem vyvíjí tlak na všechny vaše orgány.

Mohou vám začít otékat nohy a ruce, tlak v pánvi může vést k bolestem zad a hemoroidům. Můžete trpět na křečové žíly a stejně tak se může horšit pocit pálení žáhy a nucení na močení. I když to nejsou příjemné věci, myslete na to, že všechno vede k tomu, aby se vaše tělo dobře připravilo na zázrak, dát život novému členu rodiny.

Miminko roste rychlostí blesku, střídají se mu spánkový a bdělý režim a protože má stále méně místa nemusíte jeho pohyby cítit tak intenzivně jako dříve. Pokud je v režimu spánku, je klidné a nehýbe se. Spánek by neměl trvat déle než 30 minut. Pohyby byste měla cítit pravidelně, zvláště při sednutí či ulehnutí. Nadále se jeho tělo chystá na svět mimo dělohu, pokračuje ukládání tuku jako izolační vrstvy a vývoj mozku a nervových drah.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako máslová dýně.

Plod v 29. týdnu těhotenství

Vy v 29. týdnu těhotenství

V této fázi třetího trimestru můžete pozorovat výraznější nabírání na hmotnosti. V rámci těhotenské poradny bude přibírání lékař kontrolovat, příliš rychlý váhový přírůstek může znamenat zadržování vody a otoky. Můžete občas pocítit i tuhnutí dělohy a mírné tlaky, které jsou přípravou na porod, stále by ale nemělo jít o pravidelné tuhnutí nebo bolest.

Pokud stále cvičíte a dodržujete aktivní režim, pak volte cvičení pro třetí trimestr těhotenství. Počítá se tam s rostoucím bříškem, i tím že dítě již nemá tolik prostoru pro pohyb.

V případě, že vás trápí křečové žíly, pak se poraďte se svým lékařem o vhodných doplňcích stravy, případně nošení kompresních punčoch.

Užíváte-li vitaminy, pak byste opět měla volit správný druh určený pro třetí trimestr těhotenství.

Inspirujte se dál…