Inspirace a rady jak
si užít mateřství



3. týden těhotenství

3. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Patří trojka mezi vaše oblíbená čísla? Možná by měla. V takzvaném 3. týdnu těhotenství ve vašem těle probíhá ovulace a toto období je tedy nejvhodnější dobrou pro otěhotnění. Víte jak dlouho trvá spermii oplodnit vajíčko a na čem záleží pohlaví miminka? Vše se dozvíte níže.

Na rozhraní druhého a třetího týdne probíhá ovulace, uvolnění zralého vajíčka do vejcovodu. Ovulace většinou probíhá střídavě z pravého a levého vaječníku. Ve vejcovodu se vajíčko setkává se spermií a dochází k oplodnění.

Vajíčko i spermie, na rozdíl od ostatních buněk lidského těla, mají pouze poloviční počet chromozomů. Jejich splynutím vznikne buňka nazývaná zygota s plným počtem chromozomů. Již v tuto dobu je dáno pohlaví miminka. Pokud spermie, která oplodní vajíčko, je nositelem chromozomu X, pak se narodí dívka, pokud chromozomu Y, pak bude očekáván chlapeček.

Schopnost spermie oplodnit vajíčko přetrvává cca 72 hodin. Vajíčko je schopno být oplodněno cca 24 hodin po proběhlé ovulaci.

Vaše miminko v 3. týdnu těhotenství

Splynutím vajíčka a spermie vznikne buňka zvaná zygota, která již nese plnou genetickou informaci 46 chromozomů. Genetická informace obsažená v těchto chromozomech určuje pohlaví miminka, jeho barvu očí, vlasů a podílí se také na inteligenci a samotné osobnosti. Tím končí proces oplodnění. Zhruba za dvanáct hodin po oplodnění se zygota dělí za vzniku dvou buněk, které se dělí dál a dál. Počet buněk se zdvojnásobí každých cca 12 hodin.

Zygota putuje vejcovodem směrem k děloze, stále se dělí a zhruba za tři dny po oplodnění vzniká útvar podobný malé malině, složený z nespecializovaných buněk. Vejcovod opouští jako vícebuněčný útvar zvaný morula.

Zhruba za čtyři až pět dnů po oplodnění je buněk již cca 500 a hledají si místo v děloze. Tomuto útvaru se říká blastocysta a můžeme si ji představit jako buňky obklopeny dutinkou s tekutinou. Vnitřní část blastocysty je tvořena buňkami, které se stanou základem pro vaše děťátko, vnější vrstva později vytvoří placentu, která bude dítě zásobovat živinami potřebnými pro jeho růst.

Vy v 3. týdnu těhotenství

Některé ženy zhruba v polovině cyklu, kdy dochází k ovulaci, mohou pociťovat bolest v podbřišku na straně, ze které se vajíčko uvolňuje. Jiné ženy ovulaci nepoznají.

Inspirujte se dál…