Inspirace a rady jak
si užít mateřství



11. týden těhotenství

11. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

V 11. týdnu těhotenství vám na prohlídce váš lékař může kontrolovat stav plodu ultrazvukem. S těhotenskou kalkulačkou víte, co se děje s vámi i vaším miminkem týden po týdnu.

Vaše miminko v 11. týdnu těhotenství

Váš plod nyní měří cca 43 mm a váží cca 7 gramů. Pohybová aktivita se stále zvyšuje, plod umí polykat, zívat a zdokonalují se pohyby končetin. Všechny pohyby se stávají méně cukavé a víc plynulé. Všechny životně důležité orgány jsou již vyvinuty, teď jen dochází k jejich zdokonalování, což bude probíhat postupně až do porodu.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako fík.

Plod v 11. týdnu těhotenství

Vy v 11. týdnu těhotenství

Na trhu je celá řada vitamínových doplňků. Pokud vy sama užíváte nějaké vitamínové doplňky stravy, pak byste měla volit ty, které jsou určeny pro první trimestr. Vždy zkonzultujte výběr s lékařem, protože některé vitamin, jako např. vitamin A, mohou být naopak v těhotenství škodlivé. Je také dobré vědět, zda doplněk stravy obsahuje jód, zvlášť pokud se léčíte se štítnou žlázou.

Kyselinu listovou užívejte až do 12. týdne.

V 11. týdnu byste také měla mít za sebou odběr krve v rámci screeningu v prvním trimestru. Pokud váš lékař kontroluje stav plodu ultrazvukem, můžete si říci i o první fotečku.

Inspirujte se dál…