Inspirace a rady jak
si užít mateřství



25. týden těhotenství

25. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Váha se během těhotenství velmi mění. Její přírůstek je patrný hlavně v druhém a třetím trimestru. Do značné míry závisí na váze před těhotenstvím. Vyvarujte se jakékoli formě diet a dbejte na vyváženou stravu, která je důležitá pro zdravý vývoj vašeho dítěte.

Vaše miminko v 25. týdnu těhotenství

Vaše miminko stále roste a roste, má cca 36 cm a váží kolem 800 gramů. Ručičky jsou kompletně vyvinuté i s drobnými nehtíky a umožňují miminku prozkoumávat okolí. Zatíná pěstičky, dotýká se pupečníku, občas se dokonce podaří si chytit i palec na noze, i když nervové dráhy musí k dokonalosti absolvovat ještě dlouhou cestu.
Dopřávejte i nadále miminku radovat se z vašeho i partnerova hlasu.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako tuřín.

Plod v 25. týdnu těhotenství

Vy v 25. týdnu těhotenství

Přírůstek váhy k těhotenství patří. Každá maminka chce svému budoucímu dítěti zajistit dostatečný a zdravý vývoj. Váhový přírůstek do značné míry závisí na vaší váze před otěhotněním. Pokud jste patřila k ženám, které neměly podváhu ani nadváhu, pak byste během celého těhotenství měla přibrat cca 12-15 kilogramů.

Pravidelná vážení v rámci těhotenským kontrol jsou důležitá. Je dobré se vážit po probuzení, na stejné váze bez zbytečného oblečení. Váhu nezkreslujte, aby se podle ní dalo určit, jestli nezadržujete hodně vody či naopak, jestli se miminku nedaří ve vaší děloze špatně.

Všechno je ale individuální, proto ženy, které patřily do skupiny s nadváhou nebo podváhou před otěhotnením, mají váhové přírůstky jiné a jejich zhodnocení patří ošetřujícímu lékaři.

Rozhodně není dobré v těhotenství držet jakékoliv formy diet. Vyvážená, pestrá strava prospívá ve všech ohledech nejen vám, ale především vašemu miminku.

Inspirujte se dál…