Špinění, krvácení a výtoky v těhotenství vás mohou vystrašit. Ne vždy ale signalizují závažný problém. Jak to tedy je a kdy vyrazit za gynekologem?

Každé těhotenství je jiné a i obtíže s ním spojené se mohou lišit. Možná zjistíte, že trpíte výtoky častěji než obvykle, nebo že se mění konzistence těchto výtoků. Je možné, že vás postihne i těhotenské špinění – to se ve výjimečných případech může stát, vždy byste se ale měla poradit se svým gynekologem, případně ho navštívit.

Špinění a krvácení v těhotenství

Špinění a krvácení v raných fázích těhotenství vám může nadělat spoustu vrásek a nadělit pěknou dávku stresu. Nemusí však nutně představovat, že je s vaším těhotenstvím něco v nepořádku.

Co je špinění?

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Krvácení v těhotenství

Pokud jste zakrvácela jasnou, červenou, čerstvou krví, pak bude nejvhodnější nechat se zkontrolovat, hlavně v prvním trimestru těhotenství. Vezměte si vložku a do nemocnice nebo ke svému gynekologovi přijeďte, aby mohl zhodnotit, jak je krvácení intenzivní. Neznamená to automaticky, že se děje něco špatného, ale jak si můžete přečíst níže, důvodů krvácení je celý řada.

Příčiny krvácení

Nejčastější příčiny krvácení během raných fází těhotenství jsou:

  • Implantační krvácení – jde o malé množství krve či malé špinění, které vypadá jako krátká menstruace. Objevuje se během prvních dní těhotenství, zhruba 10 až 14 dní po oplodnění vajíčka, tedy v období vynechané menstruace. Jeho příčinou je uhnízdění se oplodněného vajíčka ve stěně dělohy, kdy dojde k narušení malých cév.
  • Změny na děložním čípku – při těhotenství se zvyšuje množství a intenzita krevního toku v děložním čípku. To může mít za následek lehké krvácení poté, co dojde k fyzickému kontaktu, například při milování či při lékařském vyšetření. Proto je při krvácení nutné vyšetření v gynekologických zrcadlech, aby byl čípek dobře přehledný.
  • Infekce děložního čípku – také některé infekce děložního čípku mohou být výjimečně v raných fázích těhotenství příčinou krvácení.
  • Potrat – krvácení během prvního trimestru může být známkou potratu. K potratu dochází nejčastěji v prvních 12 týdnech těhotenství. Krev bývá jasná, červená může být i ve sraženinách. Nicméně to, že krvácíte, ještě automaticky neznamená, že jste prodělala potrat, takže žádnou paniku!
  • Mimoděložní těhotenství bývá provázeno krvácením spolu s bolestmi v podbřišku, někdy i prknovitým stažením břišních svalů. Může nastat i kolapsový stav se mdlobami a točením hlavy. Tento stav vážně ohrožuje zdraví a život těhotné ženy, proto je nutné vyřešit tento závažný stav v nemocnici. 

Příčiny krvácení koncem těhotenství (po 28. týdnu) jsou:

  • Krvácení při nízko nasedající placentě – pokud máte nízko nasedající placentu, znamená to, že dosahuje k místu, kde se může děložní čípek otevírat, tím dochází k možnému krvácení. Pokud by placenta přesahovala převelkou část oblasti, která se při porodu otevírá, znamenala by překážku k normálnímu porodu. Krvácení se dostavuje většinou až v předporodním období (v posledních 3 až 4 týdnech těhotenství) nebo až kolem porodu a ženy, které mají nízko nasedající placentu, jsou na to dopředu upozorněny.
  • Předčasné odlučování lůžka - krvácení bývá velice silnější a trvá déle, bývá provázeno bolestí břicha. Stav, kdy dochází k odloučení placenty na větší ploše, vážně ohrožuje miminko i matku a vyžaduje neodkladné řešení.
  • Vcestné lůžko je výše popsaná forma nízko nasedající placenty, kdy placenta tvoří překážku při otevírací fázi porodu.

Co dělat, když špiníte nebo krvácíte?

Když zjistíte krvácení či špinění, nechte se zkontrolovat gynekologem. Pozve vás na vyšetření, aby zjistil příčinu krvácení a mohl vám doporučit léčbu. Důvodem pro okamžitou návštěvu lékařské pohotovosti je:

  • střední nebo silné krvácení kdykoli v průběhu těhotenství, 
  • jakékoli krvácení v 2. a 3. trimestru
  • jakékoli krvácení doprovázené bolestí, křečemi, horečkou, zimnicí nebo děložními kontrakcemi.

Někdy se však pravou příčinu krvácení nepodaří zjistit a těhotenství v pořádku pokračuje dál.

Zvýšené množství výtoku během těhotenství

Pokud během těhotenství trpíte zvýšenou intenzitou výtoku, ničeho se neobávejte – bývá to normální. Těhotenství je doprovázeno vyšší sekrecí žlázek poševní sliznice a děložního hrdla. Výtok by měl být řídký, bílý a neměl by způsobovat podráždění či svědění.

Výtok však někdy může být známkou kvasinkové infekce, především pokud jej doprovázejí pocity svědění či pálení. Charakter výtoku je jiný než vodnatý, jeho formy jsou různé. První věcí, kterou byste měla udělat, je navštívit svého gynekologa. Ten vám doporučí vhodnou léčbu. Ke konci těhotenství (mezi 36. a 38. týdnem) se u každé těhotné provádí kultivační vyšetření výtěru z pochvy k vyloučení infekce bakterií streptokokem skupiny B, který by mohl ohrozit vaše děťátko při porodu. Při nálezu této bakterie se před porodem těhotná maminka přeléčí antibiotiky, aby se novorozenec nenakazil při průchodu porodními cestami.

Léčba výtoku v těhotenství je omezená, aby byla zachována bezpečnost pro maminku i miminko.

Jak si poradit s výtokem

Výtok po porodu je většinou spíše nepříjemný, než opravdu závažný. Pokud vás postihne, nezapomeňte, že brzo po porodu, kdy se vaše tělo vrací do stavu před porodem, tyto obtíže většinou pominou. Pro svůj klid se neostýchejte poradit se svým gynekologem.

  • Pokud máte pocit, že je výtok hustý či velmi intenzivní a vy se kvůli němu špatně cítíte v kalhotkách, použijte hygienickou vložku či intimku (ne tampón!).
  • Častěji se myjte teplou vodou, ale nepoužívejte parfémovaná mýdla – ta jakoukoli infekci mohou jen zhoršit! Zvolte raději přípravky na intimní hygienu.
  • Noste lehké bavlněné spodní prádlo.