Inspirace a rady jak
si užít mateřství



38. týden těhotenství

38. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Na rovinu, 38. týden těhotenství už není žádná zábava. Trápí vás otoky nohou, tu pocítíte bolest v podbřišku, tu vás píchne v kříži a do ničeho už se zkrátka nevejdete. Porod se blíží a vy nevíte, zda se víc těšíte nebo děsíte. Za a) je správně, ale mozek tuhle informaci zkrátka nedostává. Díky těhotenské kalkulačce se uklidníte, že tohle všechno je přirozené, tak si užívejte poslední dny "dva v jednom".

Vaše miminko v 38. týdnu těhotenství

Termín porodu se blíží, i když vám to už může připadat jako nekonečné. Můžete mít pocit, že se vaše miminko nikdy nenarodí a vy budete navždycky jen nosit bříško. Miminko má svoji finální podobu, všechno co má být, je vyvinuté, jen roste a roste. Má cca 50 cm a váží kolem 3 kilogramů. V tomto týdnu můžete tedy rodit v jakékoliv porodnici, vaše miminko splnilo hranici donošenosti.

Do tohoto týdne byste měla mít odebraný stěr z pochvy na přítomnost streptokoka a tím vyplněnou celou těhotenskou průkazku.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako velký pór.

Plod v 38. týdnu těhotenství

Vy v 38. týdnu těhotenství

Může se vám obtížněji dýchat, protože děloha dosahuje jen pár prstů pod hrudní kost. Tím jak bude miminko sestupovat do pánve, se vám bude postupně ulevovat. Stále se vám bude nejlépe spát na levém boku, i když toho možná už moc nenaspíte.

Kontroly teď probíhají jednou týdně a jejich součástí je, kromě měření krevního tlaku a zhodnocení moče, jak jste byla již zvyklá, také monitor dítěte. Kardiotokograf, CTG, hodnotí akci srdeční miminka a tím známku toho, jak se mu u vás před porodem daří. Stejná kontrola miminka bude probíhat i v průběhu porodu.

Pokud máte nějaké otázky ohledně porodu, neváhejte kontaktovat lékaře v těhotenské poradně nebo porodní asistentku. Zapojte do příprav i svého partnera a nebojte se s ním probírat své případné obavy. Věřte, že i on cítí nervozitu a to možná i větší než vy sama.

Přečtěte si tipy, jak zmírnit otoky nohou v těhotenství.

Inspirujte se dál…