Inspirace a rady jak
si užít mateřství



30. týden těhotenství

30. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Vaše miminko v 30. týdnu zkouší dýchat a připravuje se tím na život po porodu. Vás čeká další ultrazvuk a odběry. Podívejte se na obrázek, jak vaše miminko vypadá v tomto týdnu, a zjistěte, jak je asi veliké a jakou má hmotnost.

Vaše miminko v 30. týdnu těhotenství

Vaše miminko teď měří asi 41-42cm a přibírá na váze velice rychle, cca 150-200 g za týden, váží cca 1300 -1400 gramů. Zkouší dýchací pohyby, které postupně zlepšuje. Tím, že k dýchání využívá bránici, má častěji škytavku, kterou pocítíte i vy jako pravidelné škubavé pohyby bříška. Mozkové struktury a nervové dráhy se dále vyvíjí, stejně tak se tvoří obaly nervů míchy, mozku a periferních nervů. Cévní zásobení mozku je také téměř vyvinuté. Zornice oka je schopna reagovat na světlo.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako hlávka zelí.

Plod v 30. týdnu těhotenství

Vy v 30. týdnu těhotenství

Během tohoto nebo následujících týdnů vás bude čekat další ultrazvukové vyšetření miminka. V této fázi těhotenství jsou orgánové struktury dávno vyvinuty, je ale dobré zkontrolovat jejich funkci. Kontroluje se hlavně to, jak miminko roste, kolik má kolem sebe plodové vody a v jakém vztahu je placenta k vaší děloze. Na obrázek už možná nebude dostatek prostoru, protože jak sama uvidíte, dítko už je poměrně veliké.

Společně s ultrazvukovým vyšetřením také probíhají těhotenské odběry. Opět je to krevní obraz, protilátky u Rh negativních maminek a průkaz infekce syfilis. Je možné, že jste tyto odběry absolvovala trošku dříve, například při odběrech v rámci kontroly těhotenské cukrovky. Výsledky budou zaznamenány do těhotenské průkazky. Po jejich zhodnocení je možné, že vám lékař doporučí užívat železo, abyste si ještě před porodem zajistila dostatečnou zásobu.

Zvětšující se dělohou a polohou miminka jsou utlačovány cévy v pánvi, dochází k jejímu zvýšenému prokrvení, tím mohou způsobit bolestivou zácpu spojenou s vytlačením hemoroidů. Je tedy nutné dodržovat dostatečný pitný režim se stravou bohatou na vlákninu, která zaručí měkčí stolici a tím nebude nutné vyvíjet takový tlak na vytlačený konečník.

Poraďte se se svým lékařem, jestli je vhodné užívat doplněk stravy, pokud na hemoroidy, a případně křečové žíly, trpíte. V lékárně jsou k dostání přípravky z dubové kůry, které můžete bezpečně využívat. Výborné jsou sedací koupele.

Inspirujte se dál…