Inspirace a rady jak
si užít mateřství



5. týden těhotenství

5. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Nedostala jste menstruaci ani týden po jejím předpokládaném datu? Je nejvyšší čas koupit těhotenský test. Pokud ukáže dvě čárky, jsme tu pro vás a máme pro vás rady a tipy na každý týden těhotenství v naší těhotenské kalkulačce.

Vaše miminko v 5. týdnu těhotenství

Embryo má již plně vytvořeny tři vrstvy, ze kterých vzniknou všechny tkáně a orgány vašeho miminka. Začíná uzavírání nervové trubice, na jejímž konci se tvoří mozek dítěte. Ze střední vrstvy buněk se začíná tvořit základy srdce a oběhové soustavy. Koncem týdne je vytvořen srdeční základ s jednoduchými cévami, srdce začíná tepat a tím se oběhový systém stává prvním funkčním systémem v těle vašeho miminka.

Z jedné buňky zygoty, která byla na počátku po oplodnění vajíčka spermií, je již tři týdny po oplození embryo velikosti špičky pera. Není to úžasný zázrak?

Embryo je vzpřímené, na horním konci s dosud neuzavřeným mozkem. Začíná fungovat základ srdce a oběhová soustava. Prokazatelná srdeční akce však ještě ani ultrazvukem viditelná nebývá.

Při ultrazvukovém vyšetření je patrný v děloze gestační váček s drobným embryonálním pólem cca 1-2mm.

Vy v 5. týdnu těhotenství

Vaše očekávaná menstruace nenastala. Je to ideální čas k zakoupení těhotenského testu. Pokud jste opravdu těhotná, v tento týden by měl být test pozitivní a vy byste měla začít plánovat návštěvu u svého gynekologa.

Po testu se mohou objevit jak emoce neuvěřitelného štěstí, tak pocit zaskočenosti a nepřipravenosti. Obě silné emoce jsou naprosto normální, protože je to velký krok ve vašem životě. 

Již tento týden můžete cítit napětí v prsou, pocity na omdlení, točení hlavy, cítit se unavená, nebo se můžete cítit naprosto výborně a nepozorovat na sobě žádné známky jiného stavu. Těhotenské nevolnosti jsou v tuto dobu ještě vzácné. Pokud jste už nezačala, měla byste v tuto chvíli začít přijímat kyselinu listovou. Také je na místě úprava jídelníčku, protože budoucnost vašeho děťátka můžete správnou výživou ovlivňovat již od početí.

Inspirujte se dál…