Inspirace a rady jak
si užít mateřství



28. týden těhotenství

28. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Vaše miminko stále roste a váží více než 1 kilogram. Mozek se zvětšuje a do podkožních vrstev se ukládá tuk. Právě 28. týden se navíc stává pro vašem miminko velkým milníkem. V tomto období totiž poprvé otevírá oči a zkoumá své okolí. Zajímá vás, jakou budou mít barvu a mohou-li ještě barvu změnit?

Vaše miminko v 28. týdnu těhotenství

Vaše miminko má teď na délku cca 39 cm a váží maličko přes jeden kilogram. Očička, která byla dlouhou dobu uzavřena, se začínají otevírat a zavírat, dítko se snaží rozhlížet. Barva očí se velice často mění až do šesti měsíců po porodu, zvláště pokud se miminko narodí modrooké nebo s modrošedivýma očkama, což znamená, že bychom finální barvu momentálně jen těžko určili. Mozek miminka se rychle zvětšuje a rozvíjí, stejně jako pokračuje ukládání tuku do podkožních vrstev. Dítko se budí a vstává podle pravidelnějšího rytmu, ale nedá se říci, že by tento rytmus byl stejný jako v budoucnu, kdy bude novorozenec nebo dokonce v dospělosti. Miminko spí v kuse maximálně cca 30 minut. Pohyby jsou znatelnější, pokud ležíte nebo si v klidu sednete.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako lilek.

Plod v 28. týdnu těhotenství

Vy v 28. týdnu těhotenství

Tímto týdnem se ukončuje testování těhotenské cukrovky. Pokud jste negativní krevní skupina dle Rh faktoru, což vám sdělí lékař na začátku těhotenství, pak by vám měla být nabídnuta injekce, která zajistí, aby si vaše tělo nevytvořilo protilátky proti dítěti, které by mohlo být Rh pozitivní. Pokud by se tak nestalo, mohlo by dítě trpět anemii a těžkou poporodní žloutenkou. V případě, že by se prokázala po porodu krevní skupina dítka jako Rh pozitivní, a vy jste byla Rh negativní, bude vám aplikována další injekce. Je to ochrana proti tomu, aby případně vaše tělo neodvrhlo další těhotenství a vy jste mohla mít další zdravé dítě.

Při pravidelných prohlídkách u lékaře vám bude vyšetřován děložní čípek. Je to z důvodu zhodnocení, zda vám nehrozí předčasný porod. Děloha by vám neměla tuhnout ani pravidelně ani vícekrát než 10 krát denně.

V domácím klidovém prostředí cvičte protahující cviky pro těhotné, odpočívejte a nabírejte energii. Dítě by jistě bylo schopno přežít mimo vaší dělohu, ale pokud vám byl doporučen klidový režim, dodržujte ho, aby vám nehrozil předčasný porod. Nenoste těžké věci, a i v práci se snažte maximálně šetřit.

Inspirujte se dál…