Inspirace a rady jak
si užít mateřství



10. týden těhotenství

10. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Okolo 10. týdne těhotenství vás bude čekat první screening. Co obnáší? A jak se tento týden vyvíjí plod ve vašem bříšku?

Vaše miminko v 10. týdnu těhotenství

V této fázi je váš plod asi 30 mm velký. Okolo tohoto týdne nastává prudký rozvoj pohybových schopností. Dochází k protahování, dotykům rukou a nohou se současnými pohyby prstů, plod zívá, hýbe jazykem, čelistí, otevírá a zavírá pusinku a velice rychle se učí provádět další nové pohyby. Hlava prodělává velký růst a zdá se vůči tělu veliká, postupně rychlost růstu zpomaluje. Obličej je široký, oči daleko od sebe, ušní boltce nízko posazené.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako plod kumqautu.

Plod v 10. týdnu těhotenství

Vy v 10. týdnu těhotenství

Třebaže se vaše děloha zvětšuje a je teď cca dvakrát tak veliká, navenek se vám bříško ještě nezvětšuje. Stále může být těhotenství vaším sladkým tajemstvím.

Důležitou součástí stravy v těhotenství jsou stopové a minerální prvky. Nezastupitelnou roli má železo. Železo je jednou z klíčových látek nepostradatelných během těhotenství. Umožňuje to, že červené krvinky mohou na sebe vázat více kyslíku; vaše miminko je navíc potřebuje ke zdravému vývoji mozku.

Pokud ho máte nedostatek, což se pozná z krevních odběrů, které vás čekají u lékaře, pak vaše miminko může být sice v pořádku, ale vy riskujete, že byste mohla trpět anémií neboli chudokrevností. Anémie může způsobit vysoce zvýšenou únavu, a po porodu, kdy dojde ke ztrátě krve, až úplnou neschopnost se o miminko postarat. Cítila byste se unavená, mohlo by se vám špatně dýchat a celkově by vám nebylo dobře.

Váš lékař vám může doporučit užívání doplňků s obsahem železa. Pokud nebudou odběry krve vykazovat žádné známky anémie, i pak byste se v jídelníčku měla zaměřit na potraviny s obsahem železa jako např. ryby, vejce, sušené ovoce, celozrnné cereálie, celozrnné pečivo a listovou zeleninu.

Pokud jste se rozhodla podstoupit screening vrozených vad v prvním trimestru, jak vám nabídl váš ošetřující lékař, pak vás čeká odběr krve. Výsledky odběrů společně s ultrazvukovým vyšetřením, které probíhá později, určí míru rizika, jestli miminku nehrozí vrozená vada. Toto vyšetření rozhodně doporučujeme, je to to nejlepší, co můžete pro své nenarozené dítko udělat.

Inspirujte se dál…