Inspirace a rady jak
si užít mateřství



27. týden těhotenství

27. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Věděla jste, že vaše děťátko je schopno rozeznat váš hlas od hlasu partnera? Miminko pomalu nabírá podobu, v jaké ho uvidíte po porodu. Je pravděpodobně, že vás pálí žáha. V těhotenství je to běžný problém a souvisí se zvětšující se dělohou. Níže najdete 4 tipy, jak pálení žáhy zmírnit.

Vaše miminko v 27. týdnu těhotenství

Vaše miminko teď měří cca 38 cm a váží kolem jednoho kilogramu. Miminko začíná vypadat jako menší verze toho, jak bude vypadat po porodu. Plíce miminka, stejně jako játra a imunitní system, nejsou stále dostatečně vyvinuté, ale brzy tomu tak bude. Pokud byste teď porodila, opět se zvyšuje šance na dobrý výsledek, stále by ale muselo být vaše miminko ošetřováno v perinatologickém centru, kde jsou na předčasně narozené děti dobře připraveni.

Miminko slyší váš hlas a dokáže ho rozeznat i od hlasu například partnera, má ale zvukovody pokryté mázkem, vernixem, a je také dost obtížné slyšet zvuk i přes množství plodové vody, která ho obklopuje. Díky nedokonalosti imunitního systému děťátko přijímá potřebné protilátky od vás skrze placentu, zajišťujete tak obranyschopnost svého dítěte, což pokračuje i po porodu během kojení. Imunitní systém je velice složitý a vyžaduje mnoho času, aby byl schopný samostatně fungovat.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako hlávka květáku.

Plod v 27. týdnu těhotenství

Vy v 27. týdnu těhotenství

Tím jak bříško roste zvětšující se dělohou, může vás potrápit pálení žáhy. Je to intenzivní pocit pálení za hrudní kostí, často přesahující až do břicha, a je způsoben návratem kyselých šťáv do jícnu. Nejvíce potrápí v poloze vleže. Proto doporučujeme nespat na rovném povrchu, ale využít zvednutí hlavy i třeba několika polštáři.

Existuje celá řada doporučení jak s pálením žáhy zatočit, můžete některá vyzkoušet, ale nebuďte nešťastná, když nezaberou. Bohužel pálení žáhy je jedna z dalších věcí, které k nepříjemnostem těhotenství patří a souvisí se dobrým růstem vašeho děťátka.

  • neležte na rovné podložce, vždyc využijte k odpočinku zvednutou hlavu a horní část trupu
  • sklenice vychlazeného mléka může pomoci ke zklidnění
  • nejezte před spaním, večeři přesuňte na dřívější čas, aby váš žaludek stihl potravu strávit
  • poraďte se s lékařem, nekupujte léky bez jeho vědomí

Inspirujte se dál…