Inspirace a rady jak
si užít mateřství



6. týden těhotenství

6. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Každý začátek je těžký, ale nebojte se. Jsme tu pro vás, abychom vám byli ve vašem těhotenství oporou. Těhotenství je krásné období v životě ženy, na jehož konci čeká váš poklad. Co se děje ve vašem bříšku v 6. týdnu těhotenství a na co byste se měla zaměřit ve svém životním stylu se dozvíte níže.

Vaše miminko v 6. týdnu těhotenství

Zárodek, embryo, má zhruba tvar písmene C, velice rychle roste, svoji velikost zvětšilo do této doby až třikrát. Má objemnou hlavovou část, ale formování obličeje je ve velice brzké fázi. Jsou zakládány nejdůležitější orgány a končetiny. Embryo má přibližně lidský tvar, je patrná pulsace v místě srdce, v přední části hrudníku, nebo-li akce srdeční. Neurální trubice, v místech zad, by měla být uzavřena.

Vaše miminko je teď velké asi 8 mm. Protože mu už funguje krevní oběh, začalo mu i bít jeho malilinké srdíčko, s pravidelnou frekvencí, která je mnohem vyšší než ta vaše. Na ultrazvuku je to také známka toho, že vývoj embrya probíhá tak, jak má. Jsou vytvořeny zárodečné pupeny, ze kterých se vyvinou ruce a nohy. Pigmentací sítnice se stávají i oči viditelné.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako hrášek.

Plod v 6. týdnu těhotenství

Vy v 6. týdnu těhotenství

Vaše těhotenství je v začátcích, a i když pro vás bude možná všechno úplně nové, ničeho se nebojte. Je to krásné období v životě ženy, na jehož konci čeká váš poklad.

Už teď je nezbytné, abyste se zaměřila na zdravou stravu. Doporučujeme užívat kyselinu listovou jako potravinový doplněk, pokud se tak již nestalo. Kyselina listová je doporučována jako prevence vzniku vad nervové trubice. Ideální je začít užívat doplněk již před plánovaným těhotenstvím. 

Vaše každodenní strava by měla být vyvážená, pestrá a bohatá. Kvůli změnám hormonálních hladin můžete začít trpět pocity nevolnosti, pocity na zvracení nebo dokonce omdlévání. Pomůže vám, když si jídlo rozdělíte do více menších porcí za den. Po probuzení, ještě než vstanete, je dobré mít po ruce například kousek pečiva, nevolnosti jsou totiž nejčastější po probuzení, ale mohou vás potrápit i během celého dne.

V tomto období byste také měla navštívit svého gynekologa pro potvrzení těhotenství společně s první těhotenskou prohlídkou.

Inspirujte se dál…