Inspirace a rady jak
si užít mateřství



16. týden těhotenství

16. týden těhotenství

Číst dále

1. trimestr 1234567891011121314
Jste v tomto týdnu těhotenství Upravit Prohlížený týden těhotenství

Vaše miminko už zabírá velkou část vaší břišní dutiny, což může způsobit problémy s trávením. Kolem 16. týdne vás navíc čeká další těhotenská kontrola u gynekologa.

Vaše miminko v 16. týdnu těhotenství

Vaše miminko má teď na délku asi 10-16 cm, váží mezi 100-200 gramy. Kosterní i nervový systém jsou natolik dobře propojené, že se končetiny i trup dokáží znamenitě pohybovat. Stejně tak jsou dobře vyvinuté svaly obličeje, to umožní mít miminku i jistý výraz a mimiku. Do kostí se ukládá více vápníku, tak se stávají tvrdší. I přes zavřená víčka jsou očka citlivá na světlo.

Miminko ve vašem bříšku má nyní velikost asi jako avokádo.

Plod v 16. týdnu těhotenství

Vy v 16. týdnu těhotenství

Děloha se zvětšuje, bříško viditelně roste a může tlačit na pánevní a břišní orgány. Někdy se to může projevovat zácpovitou stolicí. Zácpa také souvisí s hormonálními změnami, kdy se uvolňuje svalstvo hladké svaloviny a tím se zpomaluje činnost střev. Stejně tak se zpomaluje vyprazdňování žaludku, proto nemusíte mít takovou potřebu jídla a budete se cítit plnější. 

Je také nejvyšší čas si pořídit pohodlné těhotenské oblečení, které vám bude příjemné.

Kolem 16. týdne vás čeká další těhotenská kontrola u vašeho lékaře. Nezapomeňte s sebou ranní moč ve zkumavce, ta se orientačně testuje na přítomnost látek jako jsou cukry, ketolátky a bílkoviny. Sestřička vám také změří tlak a zeptá se na vaši váhu a otoky. Snažte se vážit ve stejnou denní dobu na stejné váze, aby se daly záznamy porovnávat. Součástí bývá také vaginální vyšetření a kontrola miminka.

Pokud vám vyšel výsledek z prvotrimestrálního screeningu pozitivně a bylo vám doporučeno další vyšetření jako například odběr plodové vody, pak se provádí právě kolem 16. těhotenského týdne.

Inspirujte se dál…