Dostatek vitamínů v těhotenství je důležitý. Základem je vyvážený a pestrý jídelníček, ale existují i další možnosti, jak doplnit vše důležité. Více se dozvíte v našem článku.

V průběhu těhotenství je na vaše tělo kladen vysoký nárok vyživit miminko, které roste ve vašem bříšku. Základem je vždy vyvážený jídelníček, který je bohatý na zeleninu, ovoce, bílkoviny, sacharidy i tuky. 

Příjem vitamínů i stopových prvků je při správném jídelníčku zajištěn dostatečně. Je ale možné, že trpíte nechutenstvím, nějakým druhem onemocnění, nebo jste vegetariánka, pak je dobré některé vitamíny a stopové prvky tělu dodat. Pokud se léčíte s nějakým onemocněním jako je například celiakie, vždy se poraďte s odborníkem, jak upravit svůj jídelníček.

Vyvážený jídelníček těhotné ženy by měl obsahovat dvě porce ryb týdně, aby byl zajištěn dostatečný přísun mastných kyselin a jódu.

V případě, že trpíte onemocněním štítné žlázy, pak konzultujte vhodnou stravu se svým endokrinologem. Pro těhotné ženy jsou nezbytné i zdroje vápníku a bílkovin, proto se doporučují jíst nejen mléčné výrobky, ale i kvalitní maso na bílkoviny bohaté.

Železo

Zvláště ke konci těhotenství většina žen trpí mírnou formou těhotenské anemie, což je nedostatek železa. Zjistí se při posledních krevních odběrech ve třetím trimestru a někdy vám lékař předepíše recept na doplněk železa, abyste si vytvořila před porodem zásobu. Doplnit železo pomocí jídelníčku je obtížné, ale je obsaženo například ve špenátu, luštěninách nebo v ořeších.

Kyselina listová

Dostatečný příjem kyseliny listové pomáhá snížit riziko některých vrozených vývojových vad u plodu, jako je například rozštěp páteře a postižení mozku a míchy. V ideálním případě byste měla kyselinu listovou začít užívat už několik měsíců předtím, než plánujete otěhotnět a měla byste pokračovat v jejím užívání až do konce prvního trimestru těhotenství.

Omega-3 mastné kyseliny

Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin během těhotenství je důležitý k tomu, aby se správně vyvíjel mozek a nervová soustava vašeho děťátka. Vám samotné také slouží jako prevence před chorobami srdce.

Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou ryby, týdenní norma jsou dvě porce ryb. V našich podmínkách mohou však obsahovat těžké kovy. Ryby jsou také důležitým zdrojem jódu.

Dalšími zdroji omega-3 mastných kyselin jsou semínka – například lněná. Semínka, stejně jako oříšky mají tu nevýhodu, že mohou obsahovat plísně, které mohou být v těhotenství škodlivé.

Vitamín, kterému byste se měla během těhotenství vyhnout:

Vitamín A

Je prokázán teratogenní vliv, tedy možný negativní vliv vzniku vrozených vývojových vad vašeho miminka. Proto vitamín A není obsažen v žádných doplňcích potravy pro těhotné ženy a neměla byste ho aktivně vyhledávat.

Vitamínové doplňky pro těhotné ženy

Můžete se rozhodnout pro některý z multivitaminových preparátů určených pro ženy, které plánují těhotenství nebo již těhotné jsou. Tím budete mít zaručen dostatečný příjem správného množství všech vitamínů, minerálů a stopových látek potřebných pro správný průběh těhotenství, a to včetně kyseliny listové, železa i jódu. Lékaři většinou doporučují doplňky v případě, že váš jídelníček není možné z jakéhokoliv důvodu mít pestrý.

Mějte ovšem na paměti, že musíte zvolit takový doplněk stravy, který je určen přímo pro maminky. Běžné multivitaminové přípravky mohou obsahovat vysoké dávky vitamínu A. S výběrem vhodného potravinového doplňku vám jistě pomůže i váš gynekolog.