Za bolestí zad v těhotenství nestojí jen vaše rostoucí bříško, ale také hormonální změny. Přečtěte si naše tipy, jak se s nimi vypořádat.

V těhotenství je zcela normální, když vás pobolívají záda – koneckonců, už pár měsíců nosíte pár kil navíc a vaše těžiště se mění s rostoucím bříškem. I tak ale můžete bolestem zad předcházet nebo je značně zmírnit – změnit držení těla, spát v jiné poloze nebo si dopřát těhotenskou masáž. Pokud vás ale bolest v zádech opravdu trápí, promluvte si raději s lékařem, ať můžete těhotenství prožívat v co největší pohodě. 

Příčiny bolesti v zádech během těhotenství

Bolesti zad jsou hlavně v pozdních fázích těhotenství více než časté. Na vině je příprava vašeho těla k porodu, která je hormonálně zajišťována, mění se postavení a sklon pánve, dochází k uvolňování svalových a vazivových skupin, aby děťátko mělo co nejvíce prostoru při porodu. S rostoucím bříškem se také mění těžiště vašeho těla nejen při chůzi, ale i vsedě

Je dobré zapojit do každodenního režimu běžný pohyb jako je chůze, případně nenáročné cviky, speciálně upravené pro cvičení v těhotenství.

11 tipů, jak si pomoci od bolesti zad v těhotenství:

  1. Zkuste zapracovat na správném držení těla – správné držení těla je velmi důležité. Snažte se stát rovně, s nohama na šíři ramen. Představte si, že když stojíte, máte k temeni přivázaný provázek, který vás táhne směrem vzhůru. Zároveň se snažte mírně podsadit pánev a zpevnit zadeček, ramena tlačte dozadu a dolů.
  2. Sezenísnažte se nehrbit. Většinou pomůže, když si podepřete bedra polštářem, nohy mějte vedle sebe, oběma chodidly na podložce.
  3. Spaní – v noci se snažte ležet na boku a mezi kolena si dejte polštář – to vás udrží ve správné pozici. Rukama si podepřete bříško tak, abyste mu odlehčila. Z postele vstávejte s otočením přes bok. Zkontrolujte si, zda máte správnou matraci.
  4. Boty – Důležité je, aby byly pohodlné. Některé ženy mají raději boty bez podpatku, jiné jsou raději, když mají boty alespoň malý klínek. Prostě si vyberte, co vám nejlépe vyhovuje. Boty s vysokými podpatky schovejte – zatěžujete si zbytečně páteř a více přenášíte otřesy i na vaše miminko, navíc změnou těžiště vašeho těla nebude stabilita dostatečná.
  5. Buďte fit – posilováním pánevního dna a některých skupin břišních svalů snižujete zátěž svých zad. Poohlédněte se v okolí po speciálním cvičení pro těhotné, vhodná je například jóga pro těhotné či cvičení v bazénu nebo na míči. Dokonce i pravidelné plavání či procházky vám mohou pomoci, poraďte se s odborníky.
  6. Snažte se nezvedat nic těžkého – nosíte v sobě děťátko, tedy každá další námaha neúměrně zatěžuje vaše tělo. Pokud opravdu musíte něco zvednout ze země, raději si dřepněte a s rovnými zády předměty zvedejte, zvláště při zvedání starších dětí zkuste nošení a zdvihání omezit na minimum.
  7. Dopřejte si dostatečný odpočinek - nebojte se poprosit o pomoc partnera nebo členy rodiny.
  8. Dopřejte svému bříšku oporu – pokud vás záda opravdu bolí, vyzkoušejte speciální denní podpůrný pás na břicho a promluvte si s lékařem.
  9. Studená či horká úleva – v boji s bolestí v zádech vám může pomoci teplá koupel či nahřívací láhev s horkou vodou. Některé ženy však dávají přednost chladivému účinku sáčku s ledem (nebo pytlíku mraženého hrášku!) - nikdy nepřikládejte na holou kůži, vždy přes látku, chlad ale může prohlubovat spasmus (zkrácení) svalů, které bolest vyvolávají.
  10. Těhotenská masáž – zázrakem pro unavené svaly může být i masáž, ovšem běžné masážní oleje a některé aromatické přísady nejsou většinou vhodné pro těhotné ženy, zejména v prvním trimestru. Masáž si dopřejte pouze odborníky, kteří se těhotenskými masážemi zabývají, aby nedošlo k podráždění vaší dělohy
  11. Léky proti bolesti používejte jen po předchozí poradě s lékařem!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Citlivá prsa v těhotenství