Zvláště v jarních a letních měsících to láká těhotné maminky k pobytu na sluníčku, je to však pro ně přínosem, nebo spíše rizikem?

Je léto a já jsem těhotná

Prázdninové měsíce jsou krásnou a pohodovou částí roku, většinou svítí sluníčko a v plánu je celá řada výletů a aktivit. Co dělat v případě, že jste těhotná?

Protože ve vašem těle již od začátku probíhá celá řada hormonálních změn, jsou jisté změny barevnosti kůže považovány za normální.

Více si můžete přečíst v našem článku: Změny na kůži v těhotenství.

V průběhu celého těhotenství byste se měla vyvarovat dlouhému slunění. Většina kožních změn sice po těhotenství do několika měsíců zmizí samovolně, ale není dobré tmavnutí na některých místech podporovat. Krásná bronzová pokožka je sice v tu chvíli velice pěkná, ale může v budoucnu být zdrojem vašeho trápení.  Pigmentové skvrny se špatně odstraňují a vyžadují opakované návštěvy dermatologa, proto radíme se sluněním opravdu opatrně.

Pokud se chystáte na výlet, rozhodně si již doma naneste opalovací krém s vysokým SPF faktorem. Dermatologové nedoporučují v těhotenství menší než SPF 50. Je dobré se také držet zásad správné aplikace krému, tedy aplikaci pravidelně opakovat, zvláště po koupání. Projevy na kůži nejsou jedinou nástrahou, která vás v parném létě v těhotenství může potkat. Nebezpečí představuje přehřátí s projevy dehydratace, proto byste se měla zdržovat ve stínu a vždycky s sebou mít dostatek tekutin, ideálně čisté neperlivé vody. Pokrývkou hlavy také nic nezkazíte a navíc jsou klobouky velice krásné a budou vám slušet.

Co nezapomenout na výlet nejen k vodě?

  • Pokrývku hlavy, i když se budete pohybovat ve stínu
  • Sluneční brýle
  • Opalovací krém s vysokým SPF faktorem
  • Dostatek tekutin k zajištění pitného režimu
  • Kosmetickou vodu v rozprašovači pro osvěžení obličeje