Zdravá strava je nejdůležitější právě v těhotenství. I přesto, že jste dříve nejedla zrovna zdravě, máme pro vás pár tipů, jak změnit svůj jídelníček. Jaké potraviny bych měla jíst?

Během těhotenství dostává vaše dosud nenarozené děťátko všechny živiny potřebné ke svému správnému růstu a vývoji od vás.

Z čeho by se měl skládat těhotenský jídelníček?

Z každé potravinové skupiny si vyberte více potravin, abyste měla jistotu, že je vaše strava vyvážená:

  • Chléb, cereálie, brambory
  • Ovoce a zelenina
  • Mléčné výrobky
  • Maso, ryby, vejce
  • Tučná a sladká jídla a nápoje (sporadicky)

Každý den jezte 3 hlavní jídla a 2 až 3 svačinky. Snažte se jíst pravidelně. Jezte dostatečné porce zeleniny a ovoce (ideálně 500 g - s převahou zeleniny), celozrnných cereálií – tím zvýšíte denní příjem vlákniny. 

Voda, mléko, ryby aneb 4 tipy, co zařadit do jídelníčku:

  1. Pravidelně pijte – každý den cca 2 litry vody. V případě nízkého krevního tlaku dle rady lékaře můžete ještě navýšit.
  2. Do svého jídelníčku zařaďte i další zdroje cenných živin – například polotučné mléko, čerstvé ovocné šťávy a polévky.
  3. Každý týden si dopřejte ideálně 2 porce ryb. Ryby střídejte, upřednostněte ty mořské, protože ty kromě n-3 mastných kyselin obsahují i jód.
  4. Při vaření používejte rostlinné oleje (nejlepší složení z hlediska mastných kyselin má olej řepkový a rafinovaný olivový).

Čemu se v těhotenství raději vyhnout

  • Omezte kupovaná hotová jídla i jídla připravená z polotovarů, většinou totiž mají vysoký obsah soli a různých přídatných látek. Ze stejného důvodu omezte konzumaci uzenin, které nejsou v jídelníčku žádoucí, spíše naopak.
  • Svůj denní příjem kofeinu omezte na maximálně 2 šálky kávy.
  • Omezte sladkosti, slané brambůrky, koláčky, sušenky, tuky a cukr. Všechny tyto potraviny obsahují velkou porci kalorií, ovšem jen málo živin, které vy i vaše miminko potřebujete. Když se teď budete přejídat, bude pro vás obtížnější získat po porodu zpět postavu, kterou jste měla před těhotenstvím. Zároveň pozor na zmiňované brambůrky, ty jsou velkým zdrojem soli. Nadbytečný příjem soli může mimo jiné i podporovat tvorbu otoků, ke kterým jsou těhotné ženy náchylné.
  • Dejte pozor na konzumaci syrového masa (i ochutnávání při vaření) a nedostatečně tepelně upravených masných výrobků (grilovaná kuřata, hamburgery, rychlá občerstvení apod.)
  • Pokud máte obavy, že nějakou potravinovou skupinu ve své stravě zanedbáváte, zeptejte se svého lékaře na speciální doplňky stravy.