Spousta maminek má pocit, že čím větší břicho mají, tím víc se za ním ztrácí. Abyste se tohoto pocitu zbavila, zkuste odpočívat a věnovat se sama sobě. Přečtěte si naše tipy, které vám pomohou cítit se lépe.

Chci, aby si mě někdo všímal!

Když jste těhotná, je normální, že se všichni soustředí na vaše bříško, které je většinu času prostě rozkošné. Ovšem v pozdních fázích těhotenství začnete mít možná pocit, že jste jakoby neviditelná, a budete chtít, aby vás ostatní zase brali jako normálního člověka, a nejen jako velké břicho.

S růstem bříška si v noci možná neodpočinete tak, jak byste potřebovala. A když jste unavená, tak vás snáze něco vyvede z míry a začnete se litovat. Takže si v klidu odpočiňte, udělejte si chvilku jen pro sebe a poproste kamarády a rodinu, aby vám trochu pomohli v domácnosti – a vy si zatím dejte nohy nahoru!

Starejte se o sebe

Pokud se opravdu cítíte trochu opomíjená, svěřte se svému partnerovi, blízkým přátelům a rodině. Jedině tak budou mít šanci porozumět tomu, jak se opravdu cítíte! Zkuste si také vyčlenit nějaký čas jen pro sebe. Dělejte jen věci, při kterých je vám dobře, jako například:

  • Jděte do kina nebo do divadla (ale vyberte si sedadlo do uličky, abyste si mohla kdykoli odběhnout na záchod!)
  • Řekněte partnerovi, aby vám doma uvařil vaše oblíbené jídlo a užijte si nádhernou romantickou večeři při svíčkách. Nebo si zajděte do vaší oblíbené restaurace.
  • Když si lehce zacvičíte, uvolní se vám v těle chemické látky, díky kterým se budete cítit dobře, a v noci se vám bude lépe usínat. Pravidelným cvičením si vylepšíte fyzičku, která se vám bude hodit u porodu.
  • Neexistuje nic lepšího, než se nechat rozmazlovat! Ať už je to manikúra, pedikúra, návštěva u kadeřníka nebo třeba relaxační masáž s užitím bezpečných masážních olejíčků, například levandule – prostě si udělejte čas jen pro sebe.
  • Kupte si něco hezkého na sebe. I v těhotenství můžete být přece kočka!

Naučte se své těhotenství milovat

Zkuste si neustále připomínat světlé stránky těhotenství. Nestává se každý den, aby vám muži nabízeli v autobuse místo k sezení, aby se na vás ženy obdivně usmívaly a abyste si mohla bez výčitek dát nohy nahoru a pustit se do vaší oblíbené dobroty. Vzpomeňte si, jak jste byla předtím v těhotenství spokojená a šťastná. A myslete na to, jak úžasné bude, až si poprvé pochováte svoje děťátko v náruči.

Skvělou terapií může být i to, když si promluvíte s ostatními těhotnými maminkami, které přesně vědí, jak se teď právě cítíte.