V těhotenství je kvasinková infekce velmi běžné onemocnění. Přečtěte si více v našem článku.

Během těhotenství máte mnohem větší šanci, že se u vás objeví kvasinková infekce. Mám pro vás pár tipů, jak se s tím bezpečně vypořádat. Pečlivě si je pročtěte, a pokud si přeci jen nebudete něčím jistá, obraťte se na svého gynekologa.

Proč tolik těhotných žen trpí kvasinkovou infekcí?

Kvasinková infekce je poměrně běžná vaginální infekce. Během těhotenství se nejen s hormonálními změnami ženské tělo mění a pro kvasinkovou infekci nastává ideální období. V pochvě způsobují zánět, který vede k podráždění vaginální sliznice a jejího okolí.

Jaké jsou příznaky kandidózy?

U každé ženy se tato infekce může projevovat odlišně, někdy může probíhat i bez příznaků. Níže najdete seznam základních příznaků kvasinkové infekce, neváhejte navštívit vašeho lékaře, pokud se u vás projeví některý z příznaků:

  • Pocity svědění či pálení v pochvě, na zevním genitálu nebo až na stehnech.
  • Celková místní bolestivost a zarudnutí sliznice a kůže.
  • Bolest či pálení během sexuálních aktivit, nebo při močení.
  • Bělavý výtok, hustý, tvarohovitý. V těhotenství je běžné, že se častěji objevuje řídký bělavý výtok. Hustý, tvarohovitý bělavý výtok je však již příznakem infekce.

Měla bych navštívit gynekologa?

Pokud máte pocit, že byste mohla trpět kvasinkovou infekcí, kontaktujte co nejdříve svého gynekologa, aby vás vyšetřil a naordinoval vhodnou léčbu. Léčba v těhotenství je sice omezená, ale existuje a poskytne vám úlevu od obtíží. V průběhu léčby byste se měla vyvarovat sexuálnímu styku.

Jak bezpečně vyléčit kvasinkovou infekci?

  • Během těhotenství byste si neměla kupovat žádné volně dostupné léky, takže se o léčbě vždy poraďte se svým gynekologem.
  • Omezte teplé koupele, raději se sprchujte. Ručníky, žínky a spodní prádlo vyvařujte a často vyměňujte.
  • Používejte neparfémované mýdlo či sprchový gel nebo speciální kosmetické přípravky pro intimní partie, které neovlivňují kyselost poševního prostředí.
  • Noste bavlněné spodní prádlo a volné kalhoty nebo šaty – nezapaříte se.
  • Pomoci může i to, když budete jíst přírodní jogurty s živými kulturami nebo přípravky obsahující Lactobacillus.

Kvasinky se dobře množí tam, kde je teplo a vlhko, často v kožních záhybech. Větší sklon ke kvasinkovým infekcím mají těhotné s nadváhou a s cukrovkou, případně po léčbě antibiotiky, kdy se změní složení mikroflóry v pochvě.

Kvasinková infekce a vaše dítě

Kvasinková infekce může být pěkně obtěžující, ovšem dobrá zpráva je, že  v průběhu těhotenství vaše dítě neohrožuje. Vždy je dobré zánět vyléčit před porodem, dokud vaše dítě neprochází porodními cestami.