Kůže je navenek viditelnou částí vašeho těla a v těhotenství může prodělat změny, které vás mohou potrápit. Je to nebezpečné? Nebo se jedná jen o kosmetický efekt, který vymizí? A jak se dá změnám předcházet?

Jsem těhotná a chci být krásná

 V průběhu těhotenství, již od jeho začátku, probíhá ve vašem těle řada hormonálních změn, která má vliv i na kůži. Protože se tyto změny vyskytují téměř u všech těhotných, jsou považovány za normální. Patří k nim především hyperpigmentace, což znamená výraznější zbarvení v místech přirozeně tmavěji zbarvených jako je podpaží, prsní dvorce nebo oblast kolem pupíku. K projevům na kůži patří i strie, o kterých si můžete přečíst více v jiném našem článku.

 U části těhotných vzniká těhotenská maska- odborně melasma. Jedná se o ztmavnutí kůže v oblasti kořene nosu a na tvářích. U většiny žen po porodu zmizí a jen cca 20 % vyhledá dermatologické ošetření.

 Dalším místem, kde se zvýšená pigmentace projevuje je tzv. linea fusca- odborný výraz pro výrazně tmavou linii probíhající od pupku ke sponě stydké, která se vybarvuje u téměř 90% žen.

Obecně platí, že v těhotenství se vaše kůže stává citlivější, proto je dobré používat mýdla bez parfému, mýdla určená k intimní hygieně, dobré je místa dobře promašťovat, aby nezůstávala suchá a pomohla vám předejít projevům strií. Neměla byste příliš experimentovat, nové kosmetické výrobky, které nemáte vyzkoušené mohou vyvolat alergii a podráždění. Používání make upu  není rozhodně zakázáno, ale všeho s mírou a neměla byste zapomenou na dobré odlíčení a ošetření kůže v oblasti obličeje.

Kdy mi kožní změny zmizí

Většina změn na kůži těhotné ženy zmizí do několika měsíců po porodu bez dalších známek. Změny představují kosmetický problém a neohrožují matku ani dítě. K případnému kosmetickému ošetření dermatologem se přistupuje až několik měsíců po porodu, kdy projevy na kůži přetrvávají a sami nemizí.

Pokud jste již před těhotenstvím trpěla nějakým onemocněním kůže, pak se váš stav může zhoršit, nebo naopak zlepšit. Je dobré se poradit s ošetřujícím dermatologem a nastavit odpovídající léčbu.

Jak předcházet změnám na kůži

Je dobré se snažit změnám na kůži předcházet, ne vždycky je to ale možné, zvlášť proto, že mnoho těchto změn je způsobeno hormony, z části geneticky. Něco ale přeci jen můžete vyzkoušet.

Důsledně byste se měla vyhýbat slunečnímu UV záření, používejte ochranné krémy s vysokým SPF faktorem, nenavštěvujte solária a nenechte si kůži ošetřovat chemickým peelingem. Rovněž injekce botoxu nebo laserové ošetření není v těhotenství vhodné.