Strie na kůži vznikají v období těhotenství velice často. O co jde a jak jim zabránit se dozvíte v následujícím článku.

Během těhotenství se mnoha budoucím maminkám vytvoří na těle strie. Jen výjimečně se vám povede celým těhotenstvím i porodem proplout, aniž by se vám na těle nějaká neobjevila. Útěchou vám však může být, že postupem času výrazně vyblednou. My vám v tomto článku nabízíme pár tipů, jak lze striím předcházet. Nezapomeňte, že kdybyste si chtěla popovídat o čemkoli ohledně těhotenství, pak jsme tu pro vás.

Proč se těhotným na těle objevují strie?

Během těhotenství se kůže díky přírůstku na váze a zvětšujícímu se bříšku napíná a v jejích hlubších vrstvách se tvoří trhlinky, neboli strie či pajizévky. Tyto trhlinky jsou zpočátku červené až fialové, záleží na tom, jaký odstín má vaše pleť. Během prvních měsíců po porodu strie postupně blednou a nebývají již tolik viditelné.

Nikdy však již zcela nezmizí. Velký vliv na vznik strií mají také hormonální změny, které ovlivňují elasticitu kůže a genetické predispozice. 

Strie se objevují většinou ve 2. a 3. trimestru hlavně v oblasti podbřišku, na prsech, bocích, stehnech a zadečku. Někdy se mohou objevit též v bederní oblasti a na pažích.

Jak vzniku strií zabránit?

Vzniku strií není možné úplně předcházet, ovšem dobrou zprávou je, že lze jejich vznik za dodržení několika postupů minimalizovat:

  • Dodržujte zdravý jídelníček, který obsahuje velké množství čerstvého ovoce, zeleniny, cereálií a celozrnných potravin.
  • Pijte dostatečné množství tekutin.
  • Pokud je to jen trochu možné, snažte se nabírat váhu jen pomalu a rovnoměrně.
  • Dbejte na pravidelný pohyb, díky němu budete mít pod kontrolou přírůstek váhy.
  • Snažte se udržet přírůstek váhy v rozumné míře.
  • K udržení pružnosti kůže pomáhá promazávání. Snažte se rizikové partie alespoň 2x denně promazávat a jemně masírovat krémem či olejem s obsahem vitamínu E. Můžete také používat speciální krémy proti striím, i když ani ony vzniku strií nezabrání.

Také po porodu je důležité promazávat kůži na prsech, které se v důsledku nastupující laktace zvětšují. Je nutné pokračovat v této péči po celou dobu kojení. Samozřejmostí je vhodná podprsenka, která bude prsy dostatečně podpírat a kůže se pak nebude zbytečně napínat.

Jak se zbavit strií

Na odstranění strií neexistuje žádná zaručená metoda. Kosmetický efekt lze zlepšit pomocí laseru, ale ani zde není úspěch stoprocentní. Důležité je od konce prvního trimestru o kůži v rizikových partiích pravidelně pečovat a snažit se udržet její dostatečnou hydrataci. Můžete vyzkoušet kosmetické přípravky s obsahem:

  • oleje z pšeničných klíčků,
  • mandlového oleje,
  • zvýšeného množství vitamínu E,
  • kakaového másla.

Ale jednoduše řečeno - co vyhovuje jedné mamince, druhé nemusí vůbec pomoci. O kůži pravidelně pečujte minimálně do konce šestinedělí.