Během těhotenství budete ke svému gynekologovi docházet na pravidelné prohlídky a vyšetření. Budete mít i spoustu prostoru zeptat se ho na vše, co vás zajímá ohledně těhotenství.

Krevní testy

Odběr krve je nedílnou součástí vyšetření v prvním trimestru, společně s vyšetřením vzorku moči. To vše kvůli celé škále testů, jejichž výsledky budou zaznamenány do vaší těhotenské průkazky. Mezi 11. - 13. týdnem se provádí tzv. prvotrimestrální kombinovaný screening (zjištění genetických vad), skládající se z ultrazvukového vyšetření a biochemického vyšetření krve matky.

Tento test není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, ale je natolik důležitý, že je tím nejlepším, co pro své budoucí miminko můžete udělat. Velká spousta zdravotních pojišťoven na tento screening přispívá různými částkami.

Pokud by se v rámci screeningu zjistilo s vaším miminkem něco, co není příliš v pořádku, je dostatek času provést další vyšetření dostatečně brzy. V případě, že není v některých zařízeních tento test dostupný, provádí se v 16. - 17. týdnu tzv. doplňkový integrovaný screening (triple test). Ten také někdy absolvují vybrané rizikové pacientky. Tento test je hrazen z veřejného pojištění, nemá ale takovou výpovědní hodnotu jako screening v prvním trimestru. Krevní testy se opakují v třetím trimestru. Pokud se s něčím léčíte, je možné, že vás čekají nějaká další speciální vyšetření.

Tělesné prohlídky

Váš gynekolog vyšetří pohmatem, jak vám roste děloha s miminkem tím, že prohmatá vaše břicho. Součástí vyšetření je kontrola krevního tlaku, váhy a vzorku moči, který je nutné přinést na každou těhotenskou poradnu. Kontroluje se také poslechem, nebo ultrazvukově tlukot srdce vašeho miminka. Nejméně příjemnou částí prohlídky je vaginální vyšetření, které je nutné pro posouzení, zda nehrozí předčasný porod.

Ultrazvuková vyšetření

Pravidelná ultrazvuková vyšetření slouží k tomu, aby lékař zkontrolovat vaše miminko, jestli se správně vyvíjí, roste, má dostatek vody plodové a zkontroloval placentu. Vy sama máte v tu chvíli možnost nahlédnout do vašeho rostoucího bříška a podívat se, jaký pokrok vaše miminko od minulé návštěvy udělalo.

V prvním trimestru vám může lékař nabídnout dobrovolné screeningové vyšetření zaměřující se na vrozené vývojové vady, které se skládá ze dvou částí, odběru krve maminky v desátém těhotenském týdnu a poté ultrazvukové kontroly plodu. K podrobné zhodnocení orgánů miminka a jeho měření dojde v týdnu dvacátém. Tato kontrola už je povinná pro všechny maminky. 

Jak jednotlivé ultrazvukové screeningy probíhají, kdy je možné zjistit pohlaví dítěte a kdy vám lékař udělá fotku, 3D nebo 4D záznam? To se dočtete v tomto článku.