Pokud by se při běžných vyšetřeních v průběhu těhotenství vyskytla nějaká odchylka, existují speciální vyšetření, která pomohou k detailnějšímu popsání problému. Mezi ně patří i amniocentéza a CVS. Zjistěte více v našem článku.

Během těhotenství absolvujete mnoho vyšetření a testů a je jasné, že z nich budete možná trochu nervózní. Veškerá vyšetření v těhotenství ovšem slouží k ověření, že je s vámi i s vaším děťátkem vše v pořádku, že vaše těhotenství probíhá bez komplikací a zvýšeného rizika. Váš gynekolog vám o každém takovém testu poskytne veškeré informace.

Odběr plodové vody (amniocentéza)

Diagnostický test odběru plodové vody se obvykle provádí od 16. týdne těhotenství, aby se zjistilo, zdali vaše děťátko nemá Downův syndrom či jiné chromozomální vady. Lze jím též odhalit některé dědičné metabolické vady a určit pohlaví dítěte u vad vázaných na jedno pohlaví. Jde o jedno z genetických vyšetření v těhotenství.

Odběr se provádí na základě vypočítaného rizika ze screeningu v prvním trimestru, proto vyšetření doporučujeme, nebo v některých dalších případech zvláště se zatížením rodinné historie. Někdy vám lékař navrhne odběr plodové vody až po ultrazvukovém vyšetření v týdnu dvacátém.

Jak vyšetření probíhá?

Odběr plodové vody se provádí ambulantně v centru specializovaném na prenatální diagnostiku. Na začátku tohoto testu budete muset absolvovat ultrazvukové vyšetření, při němž se ověří poloha děťátka a poloha placenty. Pak se očistí kůže nad podbřiškem a zavedou vám tenkou jehlu přímo do dělohy. Stříkačkou se odebere vzorek plodové vody, jež obklopuje vaše děťátko, a ten se pak odešle na rozbor do laboratoře. Během celé procedury se na ultrazvuku neustále kontroluje poloha dítěte a poloha jehly.

Bude to bolet?

Spousta maminek říká, že samotný zákrok je spíše nepříjemný než bolestivý. Celé vyšetření netrvá dlouho a výsledky by měly být k dispozici během dvou týdnů. Po testu je dobré několik dní odpočívat. Proto si zajistěte někoho, kdo vám doma pomůže, případně pohlídá ostatní děti. 

Absolutní klid by měl trvat 24 hodin a po dobu 2 týdnů je nutno vyloučit větší fyzickou námahu.

Možná rizika

Trendem v prenatální péči je vyhýbat se invazivním vyšetřením, ale někdy je přínos diagnostické metody větší než její rizika. Největším rizikem je, že asi u 1 ze 100 žen dochází po odběru plodové vody ke komplikacím, jež mohou vést až k potratu. K tomu, abyste si udělala co možná nejlepší představu o vyšetření a mohla se správně rozhodnout, byste měla vše důkladně probrat se svým gynekologem.

Odběr choriových klků (CVS)

Odběr choriových klků (CVS) se většinou provádí mezi 11. a 15. týdnem těhotenství jako časnější alternativa k odběru plodové vody, je to vyšetření v dřívějších stádiích těhotenství a je také diagnostické.

Jak vyšetření probíhá?

Celá procedura je podobná odběru plodové vody, odebírá se při ní vzorek choriových klků z placenty, která má shodné buňky jako tkáně plodu. Celé vyšetření také nemá dlouhé trvání, výsledek je obvykle k dispozici dříve než výsledek amniocentézy.

Možná rizika

Po testu byste měla pár dní odpočívat. Stejně jako u odběru plodové vody i tady hrozí 1 % riziko potratu, takže je určitě důležité, abyste všechny případné otázky i obavy předem probrala se svým gynekologem.