Jste-li těhotná, jistě trpíte některými z typických těhotenských problémů. Mnoho maminek se potýká se zácpou a my pro vás máme článek, jak se s ní vypořádat.

Když s námi maminky mluví o svém těhotenství, často se objevuje téma zácpy. Mnoho maminek vám potvrdí, že v těhotenství trpěly zácpou. Jde prostě o další z řady těch "skvělých" věcí, před kterými vás předem nikdo nevaroval. Dobrá zpráva je, že existuje spousta nejrůznějších prostředků ke zmírnění vašich obtíží. Kdybyste potřebovala jakkoli poradit, obraťte se na svého lékaře nebo na naše odborníky.

Proč dochází k zácpě

Zácpa v těhotenství nesouvisí pouze s tím, co jíte, ale také s hormony ve vašem těle. Vaše tělo produkuje větší dávky hormonů, díky nimž se vám uvolňuje svalstvo, takže vaše děťátko může bez problému růst. Současně však tento hormon ovlivňuje i činnost vašich střev, takže se jimi jídlo posunuje pomaleji, než obvykle. Zácpa v těhotenství může být rovněž způsobena tlakem, který rostoucí děloha vyvíjí na střeva a konečník, čímž se zpomaluje pohyb střevního obsahu.

Jak dát věci do pohybu

V těhotenství je důležitá pravidelná stolice, a to alespoň obden. K tomu, aby se pohyb vašich střev stal opět pravidelnější, vám hodně pomůže správná strava a cvičení.

Je důležité jíst dostatečné množství vlákniny, která je obsažena například v ovoci, zelenině, datlích, fících, neloupané rýži, ovesných vločkách nebo v celozrnném pečivu. Můžete si též koupit sušenou vlákninu, kterou je možno přidat do téměř jakéhokoliv jídla. Volně prodejná je též rozpustná vláknina. Ke změkčení stolice a jejímu snazšímu průchodu střevy také napomůže, když budete hodně pít. Denně vypijte alespoň 8 sklenic vody a vyzkoušejte také ředěné ovocné džusy nebo šťávu ze švestkového kompotu. Někdy pomáhá ochucená vlažná voda ráno nalačno. Mírně projímavé účinky mají i některé mléčné výrobky – kefíry, jogurty a jogurtová mléka.

Čemu se raději vyhnout

  • bílá loupaná rýže
  • mrkev
  • bílé pečivo
  • sladkosti

Když se cítíte úplně zablokovaná, možná se vám nebude chtít do cvičení, ale 20 až 30 minut plavání, chůze nebo jakékoli jiné mírné fyzické námahy každý den, vám může pomoci celý trávicí systém rozpohybovat.

Zácpu mohou zhoršovat i některé léky nebo volně prodejné doplňky stravy obsahující železo. Vždy je dobré poradit se o těchto problémech s lékařem, případně, po domluvě s ním, změnit potravinové doplňky nebo léky.

Pokud žádná z výše uvedených rad nevede, i přes vaše úsilí, k potřebným výsledkům, poraďte se s lékařem, zda by vám mohl předepsat k občasnému užívání prostředek změkčující stolici. Nikdy si sama nekupujte volně prodejná projímadla, jejich použití v těhotenství nemusí být bezpečné, mohly by podráždit vaší dělohu a ta by mohla reagovat předčasnými kontrakcemi.

Zácpa může přispět k rozvoji nebo zhoršení hemoroidů, které jsou v těhotenství poměrně častým jevem.