Kontroly ultrazvukem vás budou provázet celým těhotenstvím. Přečtete si náš článek a dozvíte se vše, co potřebujete o ultrazvukovém screeningu vědět.

Pravidelná ultrazvuková vyšetření slouží k tomu, aby lékař zkontrolovat vaše miminko, jestli se správně vyvíjí, roste, má dostatek vody plodové a zkontroloval placentu. Vy sama máte v tu chvíli možnost nahlédnout do vašeho rostoucího bříška a podívat se, jaký pokrok vaše miminko od minulé návštěvy udělalo.

V prvním trimestru je maminkám nabízeno screeningové vyšetření zaměřující se na vrozené vývojové vady, které se skládá ze dvou částí - odběru krve maminky v desátém těhotenském týdnu a poté ultrazvukové kontroly plodu. Tento test není hrazen zdravotní pojišťovnou, ale má výborné výsledky a umožní odhalit případný problém velice brzy a umožní ho řešit, proto je číslem jedna v doporučených vyšetřeních. Podrobné zhodnocení orgánů miminka a jeho měření je dále v týdnu dvacátém, kdy kontrolu absolvují všechny maminky. Níže naleznete informace, jak vypadají hlavní vyšetření, která se v těhotenství provádějí, a dozvíte se, co přesně vás čeká. Ale kdybyste se chtěla zeptat ještě na něco jiného, promluvte si s vaším lékařem.

Jak probíhá vyšetření ultrazvukem?

Vyšetření ultrazvukem je nebolestivé a pro vaše miminko bezpečné! Není proto důvod se obávat, že může děťátku ublížit. Lékař vám na bříško nanese trochu gelu a pak vám po něm jezdí malým přístrojem, kterému se říká sonda.

Pomocí ultrazvukové sondy se dění ve vaší děloze přenáší na obrazovku. Na ultrazvuková vyšetření v těhotenství je v prvních měsících potřeba, abyste měla plný močový měchýř – ten totiž potom tlačí na dělohu a ta vystoupí více k povrchu, čímž je obraz mnohem zřetelnější. Pokud by lékař naopak potřeboval močový měchýř prázdný, pak vám sestřička jistě ukáže toalety.

Typy ultrazvukových vyšetření

  • Potvrzení nitroděložního těhotenství – při první kontrole s pozitivním těhotenským testem.
  • Vyšetření v raných fázích těhotenství k určení stáří těhotenství – kolem 10. těhotenského týdne.
  • 1. ultrazvukový screening v prvním trimestru - je nabízen k zhodnocení rizika vrozených vývojových vad.
  • 2. ultrazvukový screening ve 20. týdnu těhotenství - kontrola růstu a orgánů plodu.
  • 3. ultrazvukový screening ve třetím trimestru – kontrola růstu plodu.
  • Mimořádné ultrazvukové vyšetření kontroly růstu a vývoje dítěte, individuální přístup např. u matek s těhotenskou cukrovkou nebo podezřením na malý růst miminka.

Vyšetření v raných fázích těhotenství

Pokud navštívíte svého lékaře po pozitivním těhotenském testu, je nejprve nutné zjistit, zda se těhotenství nachází v dutině děložní, nebo by se mohlo jednat o těhotenství mimoděložní. Protože je plod opravdu maličký a mnohdy není ještě vidět, vyšetření probíhá pomocí vaginální sondy.

Toto ultrazvukové vyšetření je opravdu jednoduchou procedurou, ale je přirozené, že se budete cítit trochu nesvá. Máte-li nějaké otázky, promluvte si se svým lékařem. Při tomto vyšetření, které může představovat vůbec první vyšetření v těhotenství, které podstoupíte, se ověřuje stáří a velikost vašeho děťátka a později také, zda mu správně bije srdíčko. Dle velikosti plodu lze určit předpokládaný termín porodu.


Screening v prvním trimestru, dobrovolný, ale velice doporučovaný

Jak bylo zmíněno výše, tento screening slouží k odhalení rizika pro vznik vrozené vývojové vady jako je např. Downův syndrom, skládá se ze dvou částí a tím je odběr krve maminky v desátém těhotenském týdnu a poté ultrazvuková kontrola plodu kolem týdne dvanáctého. Není hrazen ze zdravotního pojištění, ale může velice brzy podat informaci o zdravotním stavu Vašeho miminka. Kromě toho podá také doplňující informace:

  • stáří vašeho těhotenství, určí předpokládaný termín porodu velice přesně,
  • jestli náhodou nečekáte více než jedno dítě,
  • zkontroluje jeho srdeční akci,
  • zkontroluje, jak plod vypadá, jestli nemá známky nějaké vývojové vady,
  • proveden několik měření, které se zadávají do speciálního počítačového programu k výpočtu rizika vrozené vady,
  • zkontroluje umístění placenty, průběh pupečníku a množství plodové vody,
  • zkontroluje, okolí vaší dělohy.

V průběhu vyšetření si můžete zažádat o fotku svého miminka většinou za drobný poplatek. Poprvé vidět své miminko, které se hýbe, i když to zatím necítíte, je úžasným zážitkem, který vám vřele doporučuji.

Pokud by se v průběhu vyšetření zjistilo zvýšené riziko postižení plodu např. Downovým syndromem, budou vám nabídnuta další, doplňující, vyšetření. Všechno by vám ale váš lékař podrobně vysvětlil. Většina těhotenství však probíhá naprosto normálně a vede k narození zdravého dítěte.

Velké ultrazvukové vyšetření ve 20. týdnu těhotenství

Velké morfologické (zaměřené na to, jak miminko vypadá) vyšetření se provádí ve druhém trimestru kolem dvacátého týdne těhotenství a právě z něj bývají maminky nejvíce nadšené. Jsou dobře rozpoznatelné všechny části těla dítěte i jeho orgány, na konci vyšetření vám lékař řekne i přibližnou váhu miminka. Je to také první povinný ultrazvukový screening. 

Ve dvacátém týdnu je již dobře znatelné pohlaví miminka. Lékař se vás zeptá, zda si přejete pohlaví miminka znát, nebo chcete, aby to bylo překvapení. Volba je jenom na vás. Většinou je možné zakoupit i další ultrazvukový obrázek. Celé vyšetření trvá zhruba půl hodiny.

Tady si můžete přečíst seznam toho, co lékař u miminka podrobněji kontroluje:

  • Hlavu vašeho děťátka, zda jsou mozkové struktury dobře vyvinuté, nebo zda není patrná rozštěpová vada rtu, zda jsou viditelné obě oči a připojí se také měření obvodu hlavičky.
  • Páteř a bříško, zda bránice probíhá jak má, zda pupečník odstupuje z bříška jak má, velikost obvodu bříška.
  • Velikost a tvar srdíčka vašeho dítěte, posoudí i jeho správnou činnost.
  • Žaludek vašeho děťátka, vypadá jako černá bublina a je známkou toho, že dítě dobře polyká vodu plodovou.
  • Ledviny a močový měchýř vašeho děťátka.
  • Jeho ruce a nohy, prstíčky.
  • Placentu, pupečník a plodovou vodu.
  • Rozměry hlavy, bříška a stehenní kosti vašeho děťátka – podají informaci o jeho velikosti.

Pokud by se objevily nějaké problémy nebo nejasnosti, bude vám nabídnuto podrobnější vyšetření. Lékař vám ale všechno vysvětlí. Někdy je nutné jen zkontrolovat miminko s odstupem času, protože se v děloze hýbe, někdy jeho poloha nemusí být pro vyšetření příznivá.

Lékař si vás tedy pozve třeba za týden na kontrolu toho, co vaše miminko nechtělo úplně přesně ukázat. Ultrazvukové vyšetření kontroluje miminko jako celek, ale je dobré nezapomínat, že i to nejlepší vyšetření nedokáže vždycky odhalit všechny vady, ale je nutné pro to udělat maximum.

Ultrazvukové vyšetření ve třetím trimestru

Třetí ultrazvukové vyšetření v těhotenství se provádí na počátku třetího trimestru kolem třicátého těhotenského týdne. Miminko vyrostlo, což poznáváte sama na svém těhotenském bříšku, proto se na fotku už nevejde.

Vyšetření probíhá stejně jako vyšetření předchozí. Kontroluje se hlavně růst miminka, jeho poloha, voda plodová, placenta, a jednotlivé orgány. Někdy může být součásti i vyšetření vašeho děložního čípku, pokud se lékaři zdá, že při vaginálním vyšetření se čípek zkracuje a mohl by vám hrozit předčasný porod. Není to u všech maminek a provádí se vaginální sondou během chvilky.

Nikdy se nemění termín porodu. Ten je možné změnit pouze na základě ultrazvukového vyšetření v prvním trimestru, dále zůstává stejný a hodnotí se, jestli miminko roste přiměřeně, rychleji, nebo naopak pomaleji k předpokládanému termínu porodu. Pokud by se zjistila nějaká odchylka od normy v rychlosti růstu vašeho dítěte, pak se většinou provádí ještě jedno ultrazvukové vyšetření zhruba v polovině třetího trimestru, to je ale individuální a váš lékař vám jistě sdělí důvod, proč byste měla absolvovat ještě jedno vyšetření.

3D/4D ultrazvukové vyšetření – na vlastní přání, fotky, videa

Na konci druhého trimestru je nejoptimálnější čas k 3D/4D ultrazvukovému vyšetření. Nejde o vyšetření, které se provádí každé mamince. Dělá se pouze na vaše přání a je nutné, abyste se svého lékaře zeptala, zda ho nabízí a za jakých podmínek.

V této fázi těhotenství je dostatečné množství vody plodové a v obličeji se vaše miminko začíná podobat, proto je možné udělat několik fotek nebo krátkých videí vašeho děťátka v děloze. Vyšetření záleží na poloze miminka. Pokud chcete mít památku v barevném 3D provedení, nebo krátká 4D videa na DVD, je možné se o tuto službu zajímat, ne všechna zařízení ji ale nabízejí. V tuto dobu se děťátko neprohlíží, není to tedy pravé vyšetření, ale jen doplněk pro vás na památku.