Díky rostoucí hladině hormonů ve vašem těle, jsou vaše prsy již od prvního trimestru mnohem citlivější. Zde najdete pár tipů, jak bolest prsou v těhotenství zvládnout.

Proč jsou vaše prsy najednou tak citlivé?

Podobně jako spousta jiných věcí, které se objeví s těhotenstvím, jsou i citlivé prsy zapříčiněny měnící se hladinou hormonů ve vašem těle. Naštěstí platí, že v okamžiku, kdy si vaše tělo zvykne na zvýšený přísun hormonů, které s sebou těhotenství nese, nebudete pociťovat takovou změnu.

Citlivost prsou se dá částečně přičíst také skutečnosti, že vám se v těhotenství prsy zvětšují, rostou. Během těhotenství se vám objem poprsí může zvýšit až o několik velikostí, za což mohou zvětšující se mléčné žlázy a také zvýšený krevní oběh a ukládání tuku v této části těla. Je nutné, abyste tomuto stavu přizpůsobila tvar a velikost svého spodního prádla, abyste se cítila pohodlně.

Čas na nákup těhotenské podprsenky

Prodavačka ve specializované prodejně prádla nebo v oddělení prádla v obchodním centru vám jistě ochotně pomůže se správným výběrem vhodné velikosti a tvaru těhotenské podprsenky. 

Podprsenka by měla prsy podpírat a netísnit je, měla by mít širší ramínka.

Je vhodnější zvolit typ bez kostic a materiál s co největším podílem bavlny. Během těhotenství se vám budou prsy postupně dále zvětšovat, proto si ke konci těhotenství můžete koupit již podprsenku pro kojící maminky, kterou pak využijete i po porodu. Vzhledem k tomu, že zvýšená citlivost prsou má spojitost s hormony a se zvětšující se mléčnou žlázou, pak nejlepší věc, kterou můžete pro zvýšení svého pohodlí udělat, je koupě nového spodního prádla.

Správně padnoucí podprsenka vám skutečně může od tohoto problému pomoci. Možná vám bude pohodlné nosit v časných fázích těhotenství speciální těhotenskou podprsenku i na spaní.

Spící těhotná žena ve spodním prádle.

Správná podprsenka pro sport

Další věc, kterou byste měla mít na mysli, je, že pokud chodíte cvičit, budou vaše prsy potřebovat lepší podporu. Pokud můžete, určitě investujte do speciální sportovní podprsenky, která vám samozřejmě také musí dobře padnout.

Jak pečovat o citlivá prsa v těhotenství?

  • 1x denně byste si měla prsy a oblast pod nimi šetrně omýt vodou a jemným mýdlem a ihned osušit.
  • Bolestivé bradavky je vhodné ošetřit jemným dětským krémem nebo olejíčkem.

Nestyďte se o citlivosti svých prsou říci svému partnerovi, aby vám nebyly nepříjemné jeho intimní dotyky. Všechno se časem upraví, ale jako jiné věci v těhotenství, i tato chce čas.