Jak správně používat těhotenské testy? Kdy je jejich použití nejlepší? A co dělat, když je test pozitivní? Přečtěte si v našem článku.

Těhotenské testy umožňují prokázat těhotenství pomocí zvýšené hladiny těhotenského hormonu hCG v moči. Na počátku těhotenství se hladina tohoto hormonu výrazně zvyšuje každý další den. Každý druhý až třetí den by měla být jeho hladina dvojnásobná.

Kdy mohu očekávat pozitivní test?

Vždy záleží na druhu testu, jaká je jeho citlivost- od jaké hladiny těhotenského hormonu prokáže test těhotenství. Obecně se těhotenský test stává pozitivní cca za 14 dní od oplodnění, tedy většinou pokud nepřichází menstruace v očekávaném termínu, měl by těhotenský test  těhotenství prokázat.

Kdy je nejlepší těhotenský test provést?

Ideální doba k provedení těhotenského testu je až po vynechání očekávané menstruace a to z několika důvodů. 
Většina volně prodejných těhotenských testů dokáže již spolehlivě určit těhotenství.

Pokud by došlo k tomu, že by se vyskytl nějaký problém například s ukládáním vajíčka v děloze, pak by i oplozené vajíčko bylo vyloučeno menstruací z těla a těhotenství by dále nepokračovalo. V tomto případě by dříve prováděný test mohl být pozitivní, vy byste měla předčasnou radost, nastala by menstruace a opakovaný test by byl negativní. Zbytečně by mohlo dojít ke zklamání a smutku.

Pokud by očekávaná menstruace nepřicházela a test byl přesto negativní, doporučujeme opakovat test i další dny. Stává se, že se test stane pozitivním až po týdnu vynechané menstruace.

Jak test správně použít?

Použití je vždy závislé na zakoupeném testu. Dobré je přečíst si návod, který je většinou velice jednoduchý. Obecně platí, že by se mělo testovat těhotenství z ranní moče. Na rozdíl od testů ovulačních tedy ráno po probuzení. Testy existují ve více formách, například jako kazety či jednotlivé proužky.

Co dělat když je test pozitivní?

Pokud se na vašem těhotenském testu objevily dvě čárky, pak je test pozitivní. Jestli jste pozorně četla tento článek, pak již vynechala vaše pravidelná menstruace a vy jste těhotná.  V tuto dobu je dobré zavolat vašemu ošetřujícímu lékaři a objednat se na vyšetření.  Na vyšetření není nutné spěchat, nepanikařte tedy, pokud vám bude sdělen termín kontroly třeba za týden až dva.  Důvod je takový, že těhotenství se kontroluje ultrazvukem. Pomocí vaginální sondy lékař zjistí, jestli je těhotenství uloženo v děloze, jestli se dobře vyvíjí a zhruba jakému stáří odpovídá. Těhotenský test je pozitivní i při mimoděložním těhotenství, proto je tato první kontrola nutná. Ultrazvukem lze těhotenství prokázat cca od 5. těhotenského týdne, ne dříve. Při první návštěvě u lékaře si připravte odpověď na otázku, kdy byl první den vaší poslední menstruace.

Pokud by test byl pozitivní a vy mezi plánovanou kontrolou začala krvácet, pak se obraťte na svého ošetřujícího gynekologa.

Pokud byste měla nějaké otázky, neváhejte se na nás obrátit.