Preeklampsie, tzv. těhotenská gestóza, je závažným stavem v průběhu těhotenství, který může ohrozit jak maminku, tak dítě. O co se jedná a jak si povšimnout známek hrozící preeklampsie, se dočtete v následujícím článku.

Vzhledem k tomu, že preeklampsie může vést k velmi závažnému až život ohrožujícímu stavu,  je nutné všem těhotným s příznaky tohoto onemocnění věnovat náležitou předporodní péči často v rámci rizikového těhotenství. Pravidelné kontroly všech budoucích maminek v těhotenské poradně pomohou příznaky preeklampsie včas odhalit.

Proto byste neměla podceňovat předporodní péči, kterou vám ošetřující gynekolog plánuje.

Pokud lékař zjistí hrozící známky preeklampsie, vysvětlí vám další postup, který může znamenat pouze častější kontroly, ale někdy i sledování v nemocnici.

Co je to preeklampsie?

Preeklampsie je onemocnění, které souvisí pouze s těhotenstvím, jeho příčiny jsou komplexní. Postihuje až 14 % žen a má různé formy závažnosti. V nejzávažnějších případech se k otokům, vysokému krevnímu tlaku, anebo snížené funkci ledvin mohou přidat i křečovité stavy, kdy mluvíme o přechod onemocnění v tzv. eklampsii, což je nejzávažnější forma ohrožující na životě maminku i dítě.

Preeklampsie je stavem změněného průtoku krve v cévách placenty, což může vést mimo jiné k poruše růstu miminka v děloze. Mění se i jiné laboratorní hodnoty, které vyhodnotí váš ošetřující lékař.

Příznaky preeklampsie

V časných stadiích onemocnění si sama hrozících známek preeklampsie nemusíte vůbec povšimnout. Zvýšené riziko odhalí až pravidelná kontrola v těhotenské poradně.

V průběhu každé těhotenské poradny vás čeká kontrola moči, kterou si přinášíte s sebou, proto je dobré ji na kontroly opravdu nosit a nezapomínat.

Důležité je také měření krevního tlaku a pravidelné hodnocení váhy. Velký váhový přírůstek může znamenat skryté otoky, které jsou jednou ze známek hrozící preeklampsie. Na druhou stranu otoky dolních končetin, v pozdějším stadiu těhotenství i rukou, jsou v těhotenství naprosto normální a nemusí být známkou preeklampsie.

Mezi příznaky preeklampsie, které se kontrolují v těhotenské poradně, tedy patří:

  • otoky,
  • vysoký krevní tlak,
  • změny ve vzorku moči.

Váš zdravotní stav vždy vyhodnotí váš ošetřující lékař.

V pozdějších fázích onemocnění se vedle těchto příznaků, mohou objevit také následující problémy:

  • úporné bolesti hlavy, které doprovází poruchy vidění různého charakteru
  • bolest v nadbřišku a v pravém podžebří
  • nevolnost, nucení na zvracení a zvracení
  • neklid nebo naopak spavost, mdloby
  • otoky sliznic, pocit plného nosu, dušnost
  • zhoršení otoků až prosáknutí podkoží
  • předčasná děložní činnost, známky předčasného odlučování placenty

Při objevení se některého z těchto příznaků se může jednat o velice závažný stav, který vyžaduje okamžitý příjem do nemocnice, podrobné vyšetření a určení dalšího postupu. Neváhejte proto kontaktovat svého lékaře.

Kdo má větší pravděpodobnost výskytu preeklampsie?

Ačkoliv nejsou příčiny preeklampsie přesně známy, existuje celá řada rizikových faktorů, díky nimž jsou některé těhotné ohroženy více než jiné:

  • Věk – pokud jste nezletilá nebo je vám více než 35 let.
  • Pokud se již léčíte s vysokým krevním tlakem.
  • Hmotnost - pokud trpíte obezitou nebo naopak podvýživou.
  • Zdravotní stav - pokud trpíte cukrovkou, vysokým krevním tlakem, systémovým lupusem či poruchu funkce ledvin.
  • Pokud jde o vaše první těhotenství.
  • Pokud čekáte dvojčata, trojčata apod.
  • Pokud se u vás už preeklampsie v minulosti vyskytla nebo pokud jí trpěla vaše matka či sestra.
  • Pokud jste kuřačka.

Prevence preeklampsie

Jednoznačná prevence preeklampsie neexistuje. Vzhledem k tomu, že jsou známy rizikové faktory preeklampsie, měla byste se vyvarovat těch, které ovlivnit můžete, například kouření nebo obezita. Tyto faktory by ale měly být řešeny před těhotenstvím, v průběhu těhotenství není možné držet redukční diety a snížit tak svou váhu.

Pokud trpíte nějakým dalším onemocněním, je nutné správně dodržovat léčebný režim, který vám stanoví lékař. Léky užívejte pravidelně. Nezbytnou součástí včasného odhalení hrozící preeklampsie jsou pravidelné kontroly u lékaře, proto je nepodceňujte, mohou zachránit vás i vaše miminko. Pokud jste absolvovala screening v prvním trimestru a bylo vám doporučeno užívat léčbu jako prevenci preeklampsie, doporučuji se touto radou řídit.

Jakou formou preeklampsie můžete trpět zhodnotí váš lékař. Podle toho zvolí další postup, někdy postačí jen častější kontroly, někdy je nutné dovyšetření vašeho stavu v nemocnici.