Již se blíží váš termín a nervozita z porodu stoupá. Přečtěte si náš článek, který obsahuje pár rad, jak se na porod psychicky i fyzicky připravit.

Jak si posílit sebevědomí

V hlavě vám teď asi víří milion otázek o tom, co se v jednotlivých fázích porodu nebo přímo při porodu přesně děje. Nejvíc stresu a nejistoty je často způsobeno pouze nedostatkem informací. Přesto toho určitě již teď víte o porodu více, než si myslíte.

Projděte si ještě jednou svoje porodní přání. Nic vám nedodá tolik sebevědomí jako pocit, že jste se na vše důkladně připravila.

Popovídejte si s někým o svých pocitech

Pokud si v něčem nejste jistá, pak si o tom s někým popovídejte! Promluvte si se svým partnerem nebo s lékařem o tom, co vás trápí a z čeho máte obavy. Také se můžete se svými pocity svěřit kamarádce, která už děti má. Je pravděpodobné, že se v těhotenství zajímala o stejné věci a měla stejné pocity jako právě teď vy.

Předporodní kurzy

Skvělým místem, kde si můžete s někým promluvit o svých obavách a kde můžete načerpat spoustu nových informací, jsou i předporodní kurzy. Tyto kurzy vám lépe umožní pochopit, co se během porodu děje, a pravděpodobně tam dostanete odpověď na většinu vašich dotazů. Dozvíte se tam také mnoho praktických informací o tom, jak pečovat o vaše miminko v prvních dnech po narození.

A mějte na paměti, že ostatní budoucí rodiče, kteří s vámi a s vaším partnerem na předporodním kurzu budou, mají stejné pocity a otázky jako vy sami, takže máte jedinečnou příležitost si s nimi o všem promluvit. Možná díky tomu poznáte i nové přátele.

A nezapomeňte na výsledek!

Porod bolí každou maminku, ale na druhou stranu tato bolest trvá jen relativně krátkou dobu a na konci všeho toho snažení si budete moci vzít do náruče nádherné miminko! Určitě vám v těžkých chvílích dodá novou energii a sílu, když si budete představovat svou novou rodinu a všechny ty radostné a šťastné dny, které již zanedlouho budete prožívat všichni společně!