Poslíčci neboli falešné kontrakce, předzvěstné stahy, se mohou objevit dlouhou dobu před porodem. Nejste si jistá, zda to, co cítíte, jsou poslíčci? Přečtěte si náš článek.

Ve třetím trimestru, ke konci těhotenství se mohou objevovat tzv. poslíčci signalizující, že se tělo připravuje na velké finále - porod. Bříško v tomto období tvrdne více. Každá maminka vnímá tyto bolístky jinak. Někdo jako menstruační bolest v podbřišku, někdo jako křížové bolesti zad, někomu tuhne celé bříško.

Všechno je to příprava na pravý porod a samotné předzvěstné, falešné kontrakce k porodu nevedou. Někdy je obtížné odlišit nepravé kontrakce od těch pravých, proto si dopřejte horkou vanu, sprchu, snažte se prospat, pokud bolesti nepolevují, vyhledejte lékaře.

Jak se poslíčci projevují

Jak jsem již zmínila, poslíčkům se někdy říká falešné kontrakce nebo předzvěstné stahy. Jsou vnímány individuálně, obvykle jako:

  • náhlé ztuhnutí břicha,
  • někdy jako menstruační bolesti v podbřišku,
  • nebo jako bolesti v kříži.

Tento pocit způsobují nepravidelné stahy a uvolňování děložní svaloviny, kdy se vaše děloha připravuje na porod. Ke konci těhotenství přicházejí poslíčci častěji. Pravé kontrakce, které vedou k porodu děťátka, si s poslíčky nespletete, ale kdybyste přeci jen měla pochybnosti, dopřejte si horkou vanu, sprchu, zkuste se prospat. Když bolesti ustanou, jedná se o stahy falešné.

Pravé kontrakce přicházejí pravidelně, postupně nabývají na intenzitě, a interval mezi nimi se postupně zmenšuje. Pokud by i nadále trvala Vaše nejistota, určitě doporučujeme kontrolu v porodnici.

Jak na poslíčky

Pokud vás poslíčci výrazně bolí, je možné, že se přepínáte. Děloha je napnutá stejně jako vazy, které ji upevňují v malé pánvi.

  • Na chvilku si sedněte, nebo si lehněte na bok a zkuste si odpočinout.
  • Pokud to nezabere, zkuste se trochu projít.
  • Nebo si dejte teplou sprchu nebo koupel (ne však horkou).
  • Je také možné, že jste trochu dehydratovaná - pijte dostatek tekutin.