Předporodní kurzy jsou přínosné jak pro vás, tak pro vašeho partnera. Dozvíte se zde vše, co potřebujete o porodu vědět, jak se na něj připravit.

Předporodní kurzy jsou pro budoucí maminky i jejich partnery neocenitelnou pomocí. Tyto kurzy vám pomohou připravit se na porod a zároveň jsou pro vás skvělou příležitostí zeptat se na cokoli, co vás zajímá ohledně porodu personálu, který má zkušenosti a jistě vám dobře poradí. A navíc s přísunem informací přichází i větší klid a pohoda.

Na dobrém předporodním kurzu se dozvíte:

  • Jak se připravit na porod. Zjistíte, jaké cviky byste měla provádět, abyste se dostala do dobré fyzické kondice, která je pro porod důležitá. Dostanete rady ohledně dýchacích technik a použití břišního lisu během jednotlivých fází porodu. Váš partner se možná naučí pár šikovných masážních postupů, které vám pomohou jak před, tak během porodu.
  • Co můžete čekat při porodu. V předporodním kurzu se dozvíte, jak celý porod probíhá, a to včetně všech medicínských procedur a zásahů. Bude vám vysvětleno, jaké emocionální reakce můžete při porodu očekávat a budete tak lépe připravena na změny, které vy i váš partner zažijete jak během těhotenství, tak při samotném porodu a po něm. Součástí kurzu bývá většinou i návštěva porodního sálu. Porodní asistentka vás též bude informovat, co si máte vzít s sebou do porodnice a jak poznáte blížící se porod.
  • Jak zvládnout porod. Budete mít příležitost dozvědět se více o různých porodních pozicích, které může maminka při porodu vyzkoušet a budete si je moci natrénovat předem. Také se vám dostane rad ohledně zvládnutí porodní bolesti, zaměříte se na různé situace, které mohou při porodu nastat a budete se tak moci lépe rozhodnout, jakým způsobem byste chtěla, aby se během nich postupovalo.
  • Jak se připravit na život s nově narozeným miminkem. Předporodní kurzy vám také pomohou připravit se na to, jak zvládnout změny v prvních dnech po narození děťátka, a to jak z emocionální, tak především z praktické stránky. Tyto kurzy jsou skvělou příležitostí, jak se zeptat porodní asistentky nebo lékaře na vše, co vás zajímá nebo trápí.
  • Tyto kurzy jsou skvělé i pro váš společenský život. V kurzech máte výbornou příležitost pořádně si popovídat s ostatními těhotnými i s budoucími tatínky, kteří třeba mají podobné obavy či otázky jako vy. Spousta maminek tu dokonce najde dobré přítelkyně, s nimiž se stýká i nadále.

Jaké předporodní kurzy existují?

Existuje celá škála překvapivě různých předporodních kurzů, v nichž může být přístup úplně odlišný. Některé předporodní kurzy například přivítají vašeho partnera s otevřenou náručí, jiné jsou jen pro budoucí maminky.

Pořádají se i předporodní kurzy, které vycházejí vstříc maminkám s různými časovými možnostmi – takové kurzy se konají odpoledne, večer nebo o víkendu.

Některé kurzy se pořádají v období těsně před porodem (v posledním trimestru), některé vás provedou celým těhotenstvím.

Většinou se předporodní kurzy pořádají přímo v porodnici a organizují je porodní asistentky, které se vám pak budou v průběhu porodu věnovat. Máte tak možnost se s nimi seznámit již dopředu a získat k nim důvěru.

Kurzy cvičení pro těhotné

  • Kdo je vede? Soukromých kurzů cvičení pro těhotné existuje celá řada, takže je důležité, abyste si našla kurz a cvičitelku, která vám bude vyhovovat.
  • Staňte se vodní vílou! Co takhle vyzkoušet plavání pro těhotné? Pobyt ve vodě v době těhotenství je skvělý, protože vás voda nadnáší a vy tolik necítíte váhu svého bříška, takže se můžete volně pohybovat a cvičit. Chodit plavat můžete od prvních týdnů těhotenství až do doby těsně před porodem. Přesto je lepší, když se o svém záměru předem poradíte se svým gynekologem.
  • Buďte aktivní! Porodní kurzy se soustředí na zapojení cviků z jógy, díky nimž posílíte svalstvo a budete se před porodem cítit lépe. Naučíte se zde techniky, jak správně dýchat a jak se uvolnit tak, abyste minimalizovala stres a bolest. Je ovšem důležité vybrat si opravdu kvalifikovaného učitele. Pro těhotné je také vhodné cvičení na míči. Správně zvolené cviky povedou ke zlepšení vaší fyzické kondice, vy budete mít ze sebe dobrý pocit, což má pozitivní vliv i na vaše děťátko.

Dalšími zdroji informací o předporodních kurzech a cvičení pro těhotné jsou specializované organizace či mateřská centra – najdete je v telefonním seznamu nebo na internetu.

Maminky, které navštěvovaly předporodní kurzy, jsou na porod fyzicky i psychicky dobře připravené, na porodním sále se cítí příjemněji, lépe spolupracují a průběh samotného porodu si tím znatelně zkracují a ulehčují. Maminky, které tyto přípravné kurzy nenavštěvovaly, jsou v mnoha případech z průběhu porodu překvapeny a mnohdy si odnášejí z vlastního porodu negativní zážitek.